A héten kezdődött a Sri Lankai csúcstalálkozó, amelyen David Cameron az emberi jogokról is szólt. Sri Lanka tájékoztatási minisztere kioktatásnak vette a brit kormányfő szavait.

"Azért veszek részt a Brit Nemzetközösség csúcsértekezletén, hogy felvessem az emberi jogok ügyét Sri Lankán!"- mondta Cameron brit kormányfő, akit sokan távolmaradásra ösztönöztek. India, Kanada és Mauritius miniszterelnöke bojkottálja a csúcstalálkozót Sri Lankán, mert a tamil lázadás leverése során a kormány brutálisan lépett fel a polgári lakosság ellen.

2009-ben a tamil lázadás leverésének végső szakaszában a hadsereg több mint 40 ezer embert ölt meg - az ENSZ adatai szerint. Sok falut teljesen felégettek: a férfiakat megölték, a nőket csoportosan megerőszakolták. Sri Lanka kormánya, mely a szingaléz többségre támaszkodik, tagadja a brutális leszámolást a tamil kisebbséggel. Szerintük a tamil tigrisek terroristák voltak, a megölt civilek pedig a terror támogatói.

"Cameron brit kormányfőt nem azért hívtuk meg a csúcstalálkozóra, hogy kioktasson bennünket az emberi jogokról! Szuverén állam vagyunk! Nem vagyunk gyarmat, és ezért egyáltalán nem tartunk igényt kioktatásra!"- hangsúlyozta Sri Lanka tájékoztatási minisztere.

Közben Cameron brit kormányfő Új Delhibe érkezett, ahol India miniszterelnökével tárgyal. Kereskedelmi szerződést írnak alá: Nagy- Britannia számára egyre fontosabb Ázsia, és ezen belül India piaca, hiszen több mint 1,2 milliárd potenciális fogyasztóról van szó.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 843 660 megtekintés

Videó: 49 021 108 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7043508

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh