Az Egyesült Államokban meglehet, kénytelenek lesznek lecserélni a nemzeti navigációs rendszert, a GPS-t, miután már az amerikai diákok is el tudják téríteni útjukról az óceánjárókat.

A GPS (Global Positionin System) azaz globális helymeghatározó rendszer, amelyet a Pentagon fejlesztett ki elsődlegesen katonai célokra. A rendszerhez Navstar műholdak tartoznak. Jelenleg a GPS segítségével meghatározható bármely tárgy helye a világ bármely részén.

Egy hónappal ezelőtt a hackerek két, a valóságban nem létező hajó koordinátáit vitték be a polgári hajózás navigációs rendszerébe. Még korábban, a Texasi Egyetem diákjai eltérítettek útjáról egy jachtot, miután GPS-jelzéseket imitálva a fedélzeti rendszerben leblokkolták a tényleges jelzéseket.

Nyilván az ilyenfajta „szórakozásra” vannak még komolyabb példák is, ha már az amerikai védelmi minisztériumban a GPS cseréjéről beszélnek. Legalábbis a rendszer katonai komponensének cseréjéről.

A GPS navigátorok jelzéseit le lehet cserélni, a műszer „elrontása” nem igényel komolyabb tudást, mint bármely elektronikus berendezés esetében - állítja Andrej Maszalovics szakértő.

Van probléma, és ennek tudatában vannak az amerikaiak. Bár sokáig dolgoztak azon, hogy rendelkezzenek olyan lehetőséggel, amikor üzemképtelenné tehetik más országok navigátorait. Most belátják, hogy saját maguk is védtelenek.

Ugyanakkor az Egyesült Államokban valamennyi érdekelt struktúra foglalkozik azzal, hogyan lehetne fokozni a meglevő rendszerek védelmét. Most nemcsak minden dzsip függ a GPS-től, hanem egész katonai csoportok, beleértve az amerikai haditengerészet kötelékeit is.

Ugyanakkor az is világos, hogy az amerikaiak nem mondhatnak le a GPS-ről- véli Viktor Murahovszkij az „Arszanal Otyecsesztva” nevű folyóirat főszerkesztője.

A rendszer nem mond csődöt, hiszen a Navstar polgári szegmensén most hatalmas piac épül fel. Gondoljunk csak számos térképészeti rendszerre, egyebek között a Google Map-ra. Több száz milliárd értékű ez a piac, így ebben az esetben semmiféle csőd nem lehetséges.

Andrej Maszalovics szerint minden országnak rendelkezni kellene saját navigációs rendszerrel. „Minden rendszer, amely külső, más országokból irányított, trójai faló lehet, ha a helyzet bármilyen módon rosszabbodik” – állítja a szakértő. Ez az oka annak, hogy a GPS monopol helyzete dacára a különböző országok, illetve országcsoportok saját műholdas helymeghatározó rendszert alakítanak ki. Ilyen az orosz GLONASZSZ is, amely 24 műholdjával lefedi a Föld minden régióját. Sőt néhány szputnyik még tartalékban van.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó hírünk:

Könnyen letéríthető útvonaláról egy hajó Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 918 573 megtekintés

Videó: 49 081 894 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7057190

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh