Nagy-hatalmú olasz maffiacsaládok célkeresztjébe került Ferenc pápa a korrupcióellenes intézkedései miatt - közölte csütörtökön a The Guardian című brit lap egy, az Il Fatto Quotidiano című olasz napilapnak nyilatkozó olasz ügyészre hivatkozva.

Nicola Gratteri, az évek óta a calabriai ndrangheta szervezettel küzdő ügyész elmondta: a pápa azon erőfeszítései, hogy átláthatóbbá tegye a Vatikánt, feldühíti a korrupt főpapokkal üzleti kapcsolatban álló fehérgalléros gengsztereket.

"Ferenc pápa lebontja a Vatikánban működő üzleti körök hatalmi központjait. Ha a maffiafőnökök meg tudnák buktatni, egy percig sem haboznának. Nem tudom, hogy a szervezett bűnözők tehetnek-e bármit, mindenesetre biztosan gondolkoznak rajta. Veszélyesek lehetnek" - magyarázta az ügyész az olasz napilapnak.

A pápa megválasztása óta számos újítást kezdeményezett: meghirdette a másokkal törődő, szegény egyházat, és támogatja az IOR, a Vatikán bankjának reformját. Évek óta fennáll ugyanis a gyanú, hogy a bankot az alvilági pénzek tisztára mosására használják.

Az olasz rendőrség a héten bezárt egy római, korábban katolikus rendházként használt luxusszállodát, amelyet feltehetően egy szerzetesrendtől vásárolt meg a ndrangheta.

"A maffia az egyház hallgatólagos beleegyezésével szedte meg magát az évek során" - mondta Gratteri, majd hozzátette, hogy most éppen ezek az emberek nyugtalankodnak.

Az ügyész hevesen támadta a dél-olaszországi papokat és püspököket is. "A papok folyamatosan a maffiavezérek otthonába járnak kávézni, ami tekintélyt és népszerűséget kölcsönöz a családok fejeinek". Felidézte, hogy a calabriai Locri településen a püspök kiátkozta a gengsztereket, amikor tönkretették az egyház tulajdonában lévő gyümölcsfákat, ugyanakkor előtte emberek ezrei haltak meg a maffia miatt anélkül, hogy ez bármilyen következménnyel járt volna.

Gratteri az egyház és az alvilág közötti erős kapcsolatot a gengszterek mély vallási meggyőződésével magyarázta, és hozzátette, hogy 26 éves pályafutása alatt nem látott még olyan alvilági búvóhelyet, ahol ne találtak volna a hatóságok katolikus szentképet.

Egy korábbi, bebörtönzött maffiatagok körében végzett kutatás alapján a gengszterek 88 százaléka vallásos.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4393818

Jelenleg az oldalon

5
Online