Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő november 20-án Moszkvában járt, megvitatta Vlagyimir Putyin elnökkel a kétoldalú orosz-izraeli kapcsolatokat, a közel-keleti helyzetet, egyebek között a szíriai konfliktust is. A tárgyalások középpontjában az iráni nukleáris program állt.

Rövid munkalátogatás: így jelölték meg Netanjahu moszkvai útját a hivatalos források. Ugyanakkor tárgyalásai Vlagyimir Putyinnal közel három órán át tartottak, és éjfél előtt értek véget. Amint az izraeli miniszterelnök zárónyilatkozatból kiderült, Netanjahu számít Moszkva közvetítői szerepére az országa számára legidőszerűbb kérdés megoldásában, vagyis az iráni nukleáris kutatások és kísérletek beszüntetését illetően. Az izraeli vezetésre láthatóan nagy benyomást tettek Oroszország sikerei a feltételes szíriai-amerikai fronton. Mint ismeretes, az amerikai katonai akció helyett - Putyin kezdeményezésére - a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítése lett az alternatíva. Netanjahu azt ajánlotta Putyinnak, hogy gondolkodjon hasonló, áttörést hozó kezdeményezéseken Irán viszonylatában is. Az urándúsítás teljes befagyasztásáról és a kapcsolódó infrastruktúra leszereléséről lenne szó.

Ezt a radikális eljárást Moszkvában nemigen osztják. Az orosz hatóságok nem egyszer kijelentették, hogy Iránnak, mint önálló államnak joga van a nukleáris programhoz, ha az békés jellegű.

Ugyanakkor Vlagyimir Putyin hangot adott reményének, hogy a közeli időszakban megtalálják Irán ügyében a kölcsönösen elfogadható megoldásokat. Az izraeli kormányfővel folytatott tárgyalásokat összegezve, az orosz–izraeli kapcsolatok különleges jellegére, további perspektíváira helyezte a hangsúlyt.

Baráti és kölcsönösen előnyös jellegűek az országaink közötti kapcsolatok, aktív a politikai párbeszéd. A kormányfővel részletesen megvitattuk a kétoldalú együttműködés kulcskérdéseit, kijelöltük a jövőre vonatkozó terveket. A múlt évben 3 milliárd dollár volt az áruforgalom. Ez nem nagy összeg, de a világgazdaság negatív tendenciái ellenére elég jó a dinamika. Fejlődik az együttműködés az energetika és a mezőgazdaság terén. A tervekben szerepel két kozmikus berendezés közös kidolgozása az izraeli fél részére. Fontos irány a gyógyszergyártás, egészében a medicina is.

Benjamin Netanjahu köszönetet mondott az orosz államfőnek a nyílt és konstruktív párbeszédért.

Az Ön vezetése alatt szívélyesebbek, szorosabbak, ezért termékenyebbek és őszintébbek lettek Oroszország kapcsolatai Izraellel. Együttműködésünk nő, kiszélesedik, újabb, magasabb szintre emelkedhet. Népeink között, szerintem, igazi a rokonszenv.

Az izraeli kormányfő rámutatott, hogy az igen szívélyes kapcsolatokat elsősorban az alapozza meg, hogy Izraelben rengeteg ember él, aki korábban Oroszországban lakott. Ők ismerik az orosz kultúrát, oroszul beszélnek, és megtartották szoros kapcsolataikat hazájukkal.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 735 029 megtekintés

Videó: 48 942 634 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030059

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh