Dimitrios Droutsas volt görög külügyminiszter, az Európai Unió jelentéskészítője kétségbe vonta, hogy valaha elkészül az EU adatvédelmi csomagja.

"Előfordulhat, hogy a jövő májusi európai uniós választások után mindent a nulláról kell kezdeni" - mondta a politikus, aki korábban görög külügyminiszter is volt. Droutsas feladata, hogy jelentést készítsen az adatvédelmi irányelvről, illetve arról, miként valósul meg a természetes személyek védelme a rendőri és igazságügyi hatóságok adatfeldolgozásai során. A politikus szerint ugyan az NSA megfigyelési botránya felébresztette az Európai Parlamentet és nyilvánvalóvá tette, hogy a civil társadalom érzékenyen reagált az adatvédelmi kérdésekre, ennek ellenére az Európai Unió Tanácsa igyekszik lassítani az új adatvédelmi csomag elkészítését, illetve elfogadását. Mindenesetre a nyári szünet utáni hat hétben többet sikerült elérni, mint az azt megelőző hat hónapban.

"Nem elég, ha két partner - az Európai Bizottság és az Európai Parlament - egyfelé haladnak. Nem hiszem, hogy létezik abszolút akarat ahhoz, hogy az új adatvédelmi csomagot a jövő évi európai uniós választások előtt elfogadják. Ezért már 2015-ről beszélnek" - tette hozzá a jelentéskészítő. Mindez az elképzelés végét jelentheti, hiszen a választások után új igazságügyi biztost nevezhetnek ki, aki egyáltalán nem biztos, hogy ugyanolyan fontosnak fogja tartani ezt a kérdést, mint most Viviane Reding. Így a munkát teljesen elölről kellene kezdeni. Droutsas felhívta a figyelmet arra, hogy néhány európai uniós tagállamban, mindenekelőtt Skandináviában az adatvédelmi irányelvnek nagy jelentősége van, ezért a kormányoknak jól át kell gondolniuk, hogy továbbra is akadályozzák-e a tárgyalásokat. Elvileg lehetőség van arra, hogy a reformot a választásokig megvalósítsák, de ehhez nagyon szoros menetrendet kellene tartani és márciusig el kellene fogadni a csomagot, és ezután még az Európai Parlamentnek is szavaznia kellene róla.

Az Európai Unió jelentéskészítője kiemelte: a csomag nem a folyamat vége, hanem kezdete lehet. "Az adatvédelem annyira átfogó terület, hogy soha nem lehet majd mindent szabályozni és sosem lesz olyan végleges csomag, ami mindenkinek meg fog felelni. Mindig jobb eredményeket lehet elérni, de a mostani helyzet alapján az a megfelelő, ha azt mondjuk: megtesszük az első lépést. Amennyiben viszont a reform elbukik, akkor az összességében nem festene jó képet Európáról." Droutsas leszögezte: rossz, hogy az EU nem reagált az NSA-botrányra, a hallgatás szerinte nagyon nagy hiba volt. Az már januárban kiderült, hogy az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az érintett vállalatok között komoly véleménykülönbségek vannak az új adatvédelmi csomaggal kapcsolatban, majd ismertté vált, hogy decemberig nem lesz uniós adatvédelmi reform.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 710 958 megtekintés

Videó: 48 923 755 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026638

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh