Az Egyesült Államok legszorosabb szövetségesei, az angolszász országok ellen is kémkedik az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), a közöttük létrejött megállapodás ellenére is - közölte csütörtökön a The New York Times egy, a Moszkvába szökött amerikai informatikus, Edward Snowden által kiszivárogtatott titkos dokumentumra hivatkozva.

Az utóbbi hónapokban a német és a francia, illetve más európai és latin-amerikai vezetők amerikai megfigyelése miatt kirobbant botrányok irányították rá a figyelmet arra, hogy az angolszász országok - az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália és Új-Zéland - között olyan különleges együttműködés jött létre, amelynek keretében megosztják egymás között a hírszerzési adatokat, de egymás állampolgárai ellen nem kémkednek. Az Öt Szem néven ismertté vált, 1946-ben eredetileg még amerikai-brit kormánymegállapodás formájában hivatalossá tett kooperáció gyökerei a második világháború éveire nyúlnak vissza.

Egy 2005 januárjából származó, a médiának Snowden által kiszolgáltatott dokumentum szerint azonban az amerikai hírszerző szervezet az angolszász szövetséges országok beleegyezése nélkül is kémkedhet azok állampolgárai ellen. Az iraton a "titkos" és a "NOFORN" minősítés látható - ez utóbbi annak a rövidítése, hogy az egyetlen idegen országgal sem megosztható.

Már az 1946-os amerikai-brit megállapodás is tartalmazott egy olyan kitételt, amely lehetővé tette, hogy a szerződő felek, ha az kölcsönös érdekeiket szolgálta, kémkedhettek a másik ellen. A 2005-ös dokumentumban ennél is tovább mentek, s kiterjesztették a hírszerzés jogát az Öt Szem összes tagállamára. Azt is részletezték, hogy (az Egyesült Államokban) mikor és kit kell értesíteni egy ilyen művelet megkezdésekor.

A dokumentum értelmében az a kívánatos, hogy a célország is engedélyezze az állampolgárai elleni kémkedést, de engedélyezik az NSA önálló hírszerző tevékenységét olyan esetekben is, amikor ilyen beleegyezés nem várható, vagy ha az Egyesült Államok azt nem szándékozik kikérni. A begyűjtött adatokat akkor is "NONFORN" csatornákon kell továbbítani, ha azok megszerzését az érintett ország engedélyezte. Ha az Öt Szem-országok állampolgárai elhagyják hazájukat, akkor azok ellen megengedett az amerikai kémtevékenység - áll a dokumentumban.

A The New York Times a brit The Guardian napilap jóvoltából jutott az általa csütörtökön ismertetett Snowden-dokumentumhoz.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 756 megtekintés

Videó: 47 972 784 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887923

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh