A feszült, öt napos genfi konferenciát követően, amely még szombaton éjjel, egészen vasárnap reggelig tartott, a Hatoknak és Iránnak sikerült történelmi megállapodást elérni az iráni atomprogramot illetően.

„A jelentős korlátozások segítenek az iráni atomfegyver létrehozásának megakadályozásában, hiszen megfosztják Iránt az atombomba létrehozásának lehetséges módjaitól” – mondta Barack Obama.

Amennyiben a várakozások beigazolódnak, a megállapodás egy sok éves konfliktus enyhülését és Irán békés nemzetközi közösségbe való visszatérését eredményezi.

A világ elismerte Irán jogát az urándúsításra

Irán újrakezdheti az urándúsítást a genfi konferencián elért megállapodás értelmében – jelentette be az iráni külügyminiszter, Mohamed Dzsavad Zarif.

John Kerry amerikai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás nem feltételezi az Irán általi urándúsítást, erre csak a nemzetközi közösséggel való „közös megegyezés után” lesz lehetőség.

Az iráni média mindeközben arról számolt be, hogy a tárgyalás eredményeképpen „elismerték Irán jogát az urándúsításra”. Azt azonban nem közölték, hogy ez szerepel-e a megállapodás szövegében.

Enyhítik az Irán elleni szankciókat

Az Irán és a Hatok közötti megállapodás a szankciók enyhítését irányozza elő 4,2 milliárd dollárra az olaj eladásából származó bevételre – jelentette be John Kerry amerikai külügyminiszter a nyugati bankokban lefagyasztott iráni tőkével kapcsolatban.

Ezen kívül további szankciókat szüntetnek meg az arany és a drágakő importot, az iráni autóipar és a petrolkémiai ipar termékeire vonatkozó exportot illetően. Ez Iránnak 1,5 milliárd dolláros többletbevételt fog jelenteni.

Ugyanakkor Kerry hangsúlyozta, hogy „az elkövetkezendő 6 hónapban az alapvető szankciókon nem változtatnak, beleértve az olaj eladását és a pénzügyi szolgáltatásokat”.

Az USA feloldotta Irán 8 milliárd dolláros pénzügyi forrásait

Az amerikai kormány vasárnap feloldotta az iráni aktívákat 8 milliárd dollár értékben a genfi konferencia eredményeképpen – jelentette az IRNA iráni hírügynökség az Iráni Kereskedelmi és Iparkamara volt elnökére, Alinaki Hamusira hivatkozva.

A nukleáris probléma kérdésének megoldása „fokozatosan javítja Irán kereskedelmi kapcsolatait az európai országokkal, még az USA-val is” – mondta Hamusi.

Korábban John Kerry amerikai külügyminiszter a nyugati bankokban lévő iráni pénzügyi forrásokról beszélve elmondta, hogy a megállapodás 4,2 milliárd dollár feloldását irányoz elő.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 857 007 megtekintés

Videó: 49 038 439 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7048992

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh