A SANA szíriai állami hírügynökség jelentése szerint Szíria olaj és természeti kincsek minisztériuma olaj- és földgázlelőhely-kutatási és -feltárási koncessziót adott földközi-tengeri partjai mentén az orosz Szojuznyeftyegaz vállalatnak.

A megállapodást Szlímán Abbász szír olajügyi miniszter, valamint a szír General Petroleum Co. és az orosz Szojuznyeftyegaz vezetői írták alá. A SANA szerdai jelentése arról nem számolt be, hogy a felek hol kötötték meg a megállapodást.

Szlímán Abbász szír olajügyi miniszter az idén korábban már folytatott tárgyalásokat Kína és Oroszország damaszkuszi nagyköveteivel olaj- és földgázlelőhely-kutatási együttműködési lehetőségekről Szíria földközi-tengeri part menti vizein.

A kutatási koncesszió Szíria földközi-tengeri partjai mentén egy 850 négyzetmérföldes (2200 négyzetkilométeres) területre szól. “A mostani az első olaj- és földgázkutatási koncesszió Szíria part menti vizein” – mondta a General Petroleum vezérigazgatója, Ali Abbász az AFP hírügynökségnek. – A feltárás költségeit az orosz vállalat viseli. Ha kereskedelmi mennyiségben kitermelhető készletekre bukkan, befektetése a kitermelésből térülhet majd meg.”

Hírügynökségi értesülések szerint Szlímán Abbász olajügyi miniszter a szerződés aláírása alkalmából közölte, hogy a koncesszió “25 évre szól, és több fázist ölel fel”, illetve “a feltárás költségei 100 millió dollárra tehetők”.

Szíria termelő olaj- és gázmezőinek többsége az ország felkelők ellenőrzése alatt álló keleti területein található. Az ország olajexportja gyakorlatilag leállt.

Izrael már megkezdte a part menti vizein a tengerfenék alatt talált hatalmas gázmezők feltárását, és már Libanon is megtette az előkészületeket a kutatások megindítására.

Forrás: tozsdeforum.hu

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4334940

Jelenleg az oldalon

1
Online