Hiába ismerte fel az Európai Bizottság, hogy az élelmiszernövények felhasználása a bioüzemanyag-gyártásban veszélyezteti az élelmezést és a környezetet is, az uniós tagországok mégis ellenzik arányának csökkentését az üzemanyagban.

Az EB 2012-ben már jelezte, hogy aktivista szervezetek nyomására beadja a derekát, és a 2010-ben előírt 10%-ról 5%-ra kívánja csökkenteni a (zömében élelmiszernövényekből készített) etanol arányát az üzemanyag-keverékekben. Az Európai Parlament képviselői újabban 6%-os arányt láttak célszerűnek, és ezen túlmenően arra köteleznék a gyártókat, hogy élelmiszernövényeket nélkülöző etanolt gyártsanak, vagyis főként agrártörmeléket használjanak. Októberben az EP-képviselők úgy döntöttek, nem bocsátják a tagországi kormányokkal vitára a tervezetet – nyilván érezték, hogy ezzel aknamezőre tévednének, írja a piacesprofit.hu.

A kormányok viszont máris gőzerővel dolgoznak a csökkentés megfúrásán. Uniós képviselőik Brüsszelben jóváhagyták annak az előterjesztésnek a szövegét, amely 7% mellett kardoskodik. Az európai etanolipar már elérte az 5%-ot, és minden jel arra mutat, hogy további fölös kapacitások vannak, amelyek bevonhatók lennének a termelésbe.

Az etanollobbi azzal érvel, hogy a piaci szereplők a 10%-os arányra méretezték beruházásaikat, így nemcsak bevételtől esnek el, de befektetésük megtérülése is kitolódik, ha csökken a törvényileg kötelező arány.

Többet árt, mint használ

Csakhogy tudósok az elmúlt években arra jutottak, hogy az etanol gyártása több károsanyag-kibocsátással jár, mint amennyit az etanolmeghajtású autókkal realizált emissziómegtakarítás jelentene a hagyományos üzemanyagok ÜHG-vonzatához képest. Ez részben annak tudható be, hogy a növénytermesztés őshonos erdők kiszorításával történik, vagyis a „közvetett földhasználat”, az erdőirtás emisszióját is bele kell számolni a gyártás ökológiai lábnyomába.

Társadalmi aktivisták pedig azzal érvelnek, az élelmiszernövények üzemanyaggá alakítása a nyugati világban bosszantó luxus, amikor a szegény országokban több százmillió ember éhezik. E növények kivonása a piacról élelmiszerár-emelkedést gerjeszt.

A százalékérték növelése ellen van Hollandia, Dánia, Belgium, Luxemburg. A végső döntés legkorábban az uniós parlamenti választások után történhet meg (2014 májusát követően), vagyis a módosított etanoltörvény legfeljebb 2015-ben léphet életbe.

Forrás: alternativenergia.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 703 846 megtekintés

Videó: 48 917 102 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025302

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh