Az idei európai függetlenségi referendumok között a Krím félszigeten rendezett népszavazás volt az első. A Krím lakosait követően a skótok és a katalánok is élhetnek önrendelkezési jogukkal. Enrique Ravello, aki Katalóniát képviseli a spanyol parlamentben megfigyelőként jelen volt a Krímben.

Még 2013 januárjában elfogadta az autonómia szuverenitásáról szóló deklarációt a katalán parlament, amely alapján a lakosok önállóan dönthetnek politikai jövőjükről.

Amikor a spanyolországi szakadárok kerülnek szóba, akkor elsősorban a baszkokat és a számos terrorakcióban részes ETA szervezetet említik. Ugyanakkor nem csupán ők akarnak kikerülni Madrid ellenőrzése alól. Az utóbbi években a katalán régió lakosai is egyre gyakrabban beszéltek az önrendelkezési jogról. Igaz, ők a baszkoktól eltérően kimondottan békés eszközökhöz folyamodnak. Katalónia lakosai a királyság más alattvalóihoz képest eltérő kultúrára és nyelvre hivatkoznak. Alekszej Kuznyecov szakértő véleménye.

A katalánok valóban más nép, Spanyolország soknemzetiségű állam. Vannak kasztíliaiak, baszkok, és katalánok, akik mindig is széles autonómiát akarnak maguknak a spanyol királyság kötelékében.

Katalónia nem egyszer akart szuverén állam lenni. Különösen megnövelték a szeparatista hangulatot a Franco diktatúra idején tapasztalt megtorlások. 1978 óta Katalónia autonóm közösség. Egyike annak a 17 spanyolországi régiónak, amelynek saját kormánya és parlamentje van. Ráadásul a helyei hatóságok gyakorolják a hatalmat a bíróságok, a rendőrség és az oktatás fölött is. Ugyanakkor nincs joguk a pénzügyi függetlenségre. Ez pedig Spanyolország leggazdagabb régiója szempontjából elvi jelentőségű – mondja Vlagyiszlav Belov politológus.

Katalónia olyan régió, amely a területén beszedett adókat más spanyol régiók javára újra elosztja. A katalánok gondolhatják úgy, hogy meg tudnak élni önállóan is, a főváros útmutatása nélkül. Elvben maguk is képesek meghatározni fejlődésük menetét. Katalónia, mint lehetséges önálló államalakulat képes magát ellátni.

A katalánok az év végére, novemberre tűzték ki a referendumot a függetlenségről. Nem kétséges, hogy a többség támogatni fogja Madrid és Barcelona „válását”.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 080 756 megtekintés

Videó: 48 310 902 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921957

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh