Vlagyimir Putyin jóváhagyta az orosz - krími szerződés projektjét a Krími Köztársaságnak az Oroszországi Föderációba történő felvételéről. A rendelkezés szövegét a jogi információs portál tette közzé.

Időközben az Állami Duma elfogadta a Krím-félszigeten kialakult helyzetről szóló nyilatkozatot, és üdvözölte a krími lakosok akaratnyilvánítását. Dokumentumot a négy parlamenti és Szergej Nariskin, a Duma vezetője nevében nyújtották be.

Oroszország hivatalosan elismerte a független Krími Köztársaságot, amelynek kötelékében különleges státussal rendelkezik Szevasztopol. Az erre vonatkozó rendelkezést március 17-én írta alá Vlagyimir Putyin orosz államfő. Ugyancsak tájékoztatta a parlament mindkét házát és a kormányt a Krím Köztársaság államtanácsának – a krími parlament és a szevasztopoli törvényhozói testület – javaslatairól, a Krím belépéséről az Oroszországi Föderáció kötelékébe.

A Krími Köztársaság, mint teljes értékű jogalany belépéséhez nem csak jogi, hanem gazdasági kérdéseket is rendezni kell – mondja Vilen Ivanov szakértő.

Mindenekelőtt Oroszország és a Krím Köztársaság alapvető törvényhozói normáinak egyeztetésére van szükség. Különösen a gazdasági szférát, az irányítást, a gazdasági kapcsolatok fokozatait illetően. Szükséges a jogi szabványosítás, majd pedig ezeknek a normáknak a gyakorlati megvalósítása.

Időközben az új ukrán vezetés, amely nem tudta megakadályozni a Krím elszakadását igyekszik „borsot törni” Oroszország orra alá. A gázszállítási rendszer felrobbantásával kapcsolatos fenyegetéstől és a csapatok mozgósításán túl követeli, hogy adják vissza Ukrajnának a Szovjetunió volt vagyonának egy részét. Moszkvában ezt furcsállották. Alekszandr Lukasevics, az orosz Külügyminisztérium hivatalos szóvivője így kommentálta a helyzetet:

Emlékeztetünk arra, hogy az orosz Külügyminisztérium az ukrán Külügyminisztériumhoz 2005. március 31-én intézett jegyzékében utalt a két ország közötti megállapodásra a volt Szovjetunió külső államadósságát és aktívumait érintő kérdésekben, a jogutódlás kérdéseinek rendezésében. Ez az 1994. december 9-i úgynevezett nulla-variációs megállapodás, amely értelmében Ukrajna vállalta, hogy átadja, az Oroszországi Föderáció pedig kötelezte magát, hogy átveszi Ukrajna kötelezettségeit a volt Szovjetunió külső államadósságát illetően az 1994. december 1-jei helyzetnek megfelelően. Akkor ez 6,8 milliárd dollár volt. Most megközelíti a 20 milliárd dollárt.

Alekszandr Lukasevics ugyancsak kiemelte, hogy a nulla-variációt illetően Ukrajna igényeit Oroszország csak abban az esetben hajlandó megvizsgálni, ha Kijev kompenzálja ezt a 20 milliárd dollárt. Ugyanakkor Ukrajna, amely nem képes rendezni saját gazdasági problémáit, erre persze nem áll készen.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 679 445 megtekintés

Videó: 48 890 293 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7021364

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh