A Fehér Ház kedden elítélte a Krím orosz annektálását és újabb szankciókat helyezett kilátásba Oroszország ellen.

"Ezt az akciót - a népszavazás eredményét és az Ukrajna egy régiójának annektálására irányuló kísérletet - az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség sohasem fogja elismerni" - jelentette ki Jay Carney, az amerikai elnök hivatalának szóvivője.

Carney közölte, hogy Washington ki fogja bővíteni azon orosz tisztségviselőknek a listáját, akiket amerikai vízumtilalommal és bankszámla-befagyasztással sújtottak. Az eddigi szankciókat a The Wall Street szerkesztőségi cikkében "komolytalannak" nevezte, a The Washington Post állásfoglalása pedig azt írta, hogy a büntetőintézkedések csak "ugatnak" és nem "harapnak".

"Ha Oroszország nem változtat irányvonalát, akkor az általunk, a barátaink és szövetségeseink által megállapított költségekbe veri majd magát szerte a világon, amelyeket általánosságban a világgazdaság fog kiróni" - hangoztatta Jay Carney.

"A költségek mindaddig növekedni fognak, amíg Oroszország nem változtat irányt" - tette hozzá.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára "konstruktív párbeszédre" sürgette a válságban érintett valamennyi felet. Ezt kedden Stephane Dujarric, a világszervezet szóvivője jelentette be New Yorkban.

Dujarric szerint Ban intenzívvé tette diplomáciai erőfeszítéseit és magas szinten felvette a kapcsolatot az érintett felekkel, valamint mindazokkal akik érdekeltek a válságban. A szóvivő hangsúlyozta, hogy az ENSZ-főtitkár, aki "növekvő aggodalommal" figyeli a legutóbbi fejleményeket, beleértve a krími népszavazást és a félsziget orosz annektálását.

A világszervezet első embere arra intette a feleket: tartózkodjanak a "meggondolatlan cselekedetektől", és fokozzák erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy a válságot az ENSZ Alapokmányának a szuverenitás, a területi épség és az egység tiszteletben tartását előíró elvek alapján oldják meg. Az ENSZ Közgyűlése Ukrajna kérésére csütörtökön plenáris ülést tart.

Merkel és Obama egyaránt elítéli a Krím elcsatolását

Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök egyformán ítéli meg a Krím félszigettel történteket, kedden folytatott telefonbeszélgetésükön egyetértettek abban, hogy az ukrajnai terület Oroszországhoz csatolása nem fér össze a nemzetközi jog előírásaival - közölte a német kormányszóvivő.

A közlemény szerint a német kancellár és az amerikai elnök egyaránt úgy véli, hogy az "úgynevezett népszavazás" a régió hovatartozásáról "ellentétes volt az ukrán alkotmánnyal és a nemzetközi joggal, a Krím egyoldalú függetlenségi nyilatkozata és felvétele az Oroszországi Föderációba pedig elfogadhatatlan csapás Ukrajna területi egységére".

Ebben a helyzetben az Európai Unió és az Egyesült Államok részéről helyes döntés volt "célzott intézkedéseket bevezetni egyes személyek ellen" - állapította meg Angela Merkel és Barack Obama.

Ugyanakkor mindketten változatlanul nyitottak a politikai párbeszédre, a konfliktus tárgyalásos rendezésére - áll a közleményben, amely szerint a két politikus megállapodott abban, hogy továbbra is szorosan összehangolják lépéseiket az ukrajnai válság ügyében.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 088 620 megtekintés

Videó: 48 318 149 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923304

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh