Az orosz gázipari óriás Gazprom hétfői aukciójának eredményei alapján Oroszország nem tervezi többletmennyiség leszállítását Európa felé sem Ukrajnán, sem Lengyelországon keresztül.

A lépéssel vélhetően az Északi Áramlat-2 engedélyeztetését sürgetik, a beruházás ugyanis készen van, de a német hatóságoknál még akár hónapokig is állhat az ügy.

A Gazprom mindössze napi 30 millió köbméteres kapacitást foglalt be a Yamal-Európa vezetéken, ahol a maximális terhelhetőség napi 86,5 millió köbméter lenne, Ukrajna irányába pedig egyáltalán nem küldenek gázt novemberben.

Oroszország szállítja a legtöbb gázt Európába, részesedése a teljes piacból mintegy 43% volt a tavalyi évben az Eurostat összesítése alapján. Szeptember végétől azonban volatilissá vált az Európába érkező orosz gáz mennyisége, melynek egyik oka, hogy az európai gázszállítási szerződésekben idén ősztől nagyobb súlyt kaptak a piaci árazású szerződések, mint a hosszútávú, fix áras szerződések – ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök hibaként jellemezte október elején.

A másik ok pedig egyértelműen az, hogy Oroszország szeretné végre üzembe helyezni a sok vita mellett megépült Északi Áramlat-2 gázvezetéket, mely technikailag készen áll ugyan, de az engedélyeztetési folyamat még sokáig tarthat.

Az üzemeltető Nord Stream 2 AG-tól a német szövetségi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) szeptemberben kapta meg független üzemeltetői minősítés iránti kérelmét, ennek az engedélynek a kiadása ugyanakkor négy hónapig is eltarthat, és még ezzel sincs vége – ezután kerül az ügy az Európai Bizottság elé, tehát akár az egész tél könnyen eltelhet a dokumentumok elkészítésével.

Ha viszont így lesz, akkor télre is marad a szűkös kínálat, párosítva a magas piaci árakkal. Az európai gázárakban kiindulópontnak tekintett holland TTF hub ma reggel 92 euró / megawatt áron forgott, ami közel 400%-os áramelkedést jelent az év eleje óta.

Forrás.: kitekinto.hu / cnbc.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 769 119 megtekintés

Videó: 28 864 379 megtekintés

Látogatók

Összesen5231518

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh