A Kínával kötött nagyszabású földgázszállítási ügylet kiindulópontot biztosít a Gazprom orosz földgázipari cégnek ahhoz, hogy tevékenységi területei közé teljes körűen bevonja az ázsiai-csendes-óceáni térséget - állapította meg csütörtöki londoni elemzésében a Moody's Investors Service.

A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportjának szakértői szerint a 30 évre szóló, 400 milliárd dolláros ügylet - bár adósságból fedezett jelentős beruházásokat igényel a következő négy-öt évben - igen hosszú időtávot átfogó jellege révén, valamint a szinergiákból és a tevékenységi terület kiszélesítéséből eredő előnyök miatt hosszú távon kedvező hatást gyakorol a Gazprom adósminőségi megítélésére.

A Moody's szerint jóllehet a megállapodást előkészítő orosz-kínai tárgyalássorozat több mint egy évtizedig zajlott, az ügynek végül lendületet adott az európai földgázkereslet gyengülése, a kínai széntüzelésű erőművek okozta súlyos környezetkárosítás és a kínai energiafogyasztás várható évi 7-8 százalékos növekedése.

A hitelminősítő kiemeli, hogy a megállapodás értelmében Kínát a kelet-szibériai Bajkál-tótól nyugatra és északnyugatra újonnan felfedezett mezőkről látja el a Gazprom egy teljesen új vezetékrendszeren át. Ennek a megoldásnak egyértelmű gazdasági előnyei vannak a korábban szóba került lehetőségekkel szemben. Előzőleg ugyanis az merült fel, hogy Kína a nyugat-szibériai mezőkről kapna orosz földgázt, olyan vezetékeken keresztül, amelyek először háromezer kilométeren át szibériai, majd további ötezer kilométeren át kínai területen haladtak volna a fő kínai fogyasztókig.

A most megkötött ügylet alapján 2000-2500 kilométeres vezeték halad majd Kína északkeleti határáig, és onnan 1300 kilométeres további hálóztat Pekingig - hangsúlyozza csütörtöki elemzésében a Moody's.

A hitelminősítő egyébként április eleje óta leminősítési felülvizsgálat alatt tartja a Gazprom és a Rosneft (Rosznyefty) egyaránt közepes befektetői, "Baa1"-es adósbesorolását.

A legnagyobb orosz földgázipari, illetve kőolaj-kitermelő cég osztályzati felülvizsgálatát a Moody's annak idején azzal indokolta, hogy előzőleg ugyanilyen negatív vizsgálat alá vette Oroszország szintén "Baa1"-es államkötvény-besorolását.

A Moody's indoklása szerint a Gazprom és a Rosneft besorolásának felülvizsgálata tükrözi a cég azon véleményét, hogy a két orosz vállalat osztályzata szorosan kötődik az orosz szuverén adósminősítéshez, és továbbra is érzékeny Oroszország hitelképességének változására.

A hitelminősítő nem sokkal korábban jelentette be az orosz szuverén adósosztályzat leminősítési felülvizsgálatát, elsősorban azzal a lefelé módosított előrejelzésével indokolva a lépést, hogy az orosz gazdaságot az ukrajnai válságból eredő kockázatok az idén recesszióba sodorják.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 076 544 megtekintés

Videó: 48 305 220 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921304

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh