Oroszország jelentősen, több mint 40 százalékkal csökkentette az amerikai államkötvény-állományát egy év alatt. Moszkva 2015 áprilisáig 66.5 milliárd dollár értékű amerikai kincstárjegy birtokolt. Összehasonlításképp egy évvel korábban ez az összeg meghaladta a 116 milliárd dollárt. Idén márciustól áprilisig tartó időszakban 3.5 milliárd dollárnyi amerikai államkötvénytől szabadult meg Oroszország - közölte az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma.

Oroszország 2014 áprilisában a 12. jelenleg a 22. helyen van azon a listán, amelyen a legnagyobb amerikai államadósság tulajdonosokat sorolják fel. Továbbra is Kína és Japán az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője.

A Krím félsziget és Oroszország újraegyesülése, valamint az ukrajnai válság miatt bevezetett nyugati szankciók kényszerítették Moszkvát arra, hogy csökkentse függőségét az amerikai dollárral szemben.

Több mint 40 ország jelezte, hogy növelné kereskedelmét az Oroszország által létrehozott Eurázsiai Gazdasági Szövetséggel.

A nyugati szankciók arra ösztönözték Oroszországot, hogy aktívabban működjön együtt az ázsiai- csendes-óceáni térséggel és a BRICS tagállamokkal.

Idén júliusban a BRICS tagállamok oroszországi csúcstalálkozóján megnyitják 100 milliárd dollár alaptőkével az új fejlesztési bankot (New Development Bank, NDB). Egy másik projekt a CRA valutaalap is 100 milliárd dollárral jön létre, a legnagyobb összeget, 41 milliárd dollárt Kína teszi be a közösbe. Brazília, Oroszország, India 18-18 milliárd dollárral, Dél-Afrika pedig 5 milliárd dollárral járul hozzá az alaptőkéhez.

Forrás: oroszhirek.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 906 388 megtekintés

Videó: 49 075 754 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055815

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh