Kínai vadászgépek szokatlanul közel, alig néhány méterre repültek el vasárnap a japán légierő két gépe mellett a Kelet-kínai-tenger felett, ahol átfedik egymást a két ország légvédelmi azonosító övezetei, és ahol Kína és Oroszország tengeri hadgyakorlatot tartott. A történtekért Tokió és Peking egymást hibáztatta.

A tokiói védelmi tárca tájékoztatása szerint ilyen vészesen kis távolságra kínai vadászgépek még sosem közelítettek meg japán gépeket. Peking ugyanakkor az előre bejelentett hadgyakorlat szándékos és veszélyes megzavarásával vádolta meg a japán felett.

Az incidens szombaton, helyi idő szerint 11 órakor történt: két, rakétákkal felszerelt Szu-27 vadászgép mintegy harminc méterre megközelített egy OP3C típusú japán felderítőgépet, és mintegy ötven méterre repült el egy YS-11EB kémrepülőgép mellett. A japán gépek a térségben zajló kínai-orosz hadgyakorlatot figyelték meg.

A japán nemzetvédelmi miniszter közölte, hogy Kína az akcióval túllépett egy határt, az incidens légi balesethez is vezetetett volna. Onodera Icunori erről szombat éjszaka tájékoztatta Abe Sindzó japán miniszterelnököt, és Tokió diplomáciai csatornákon keresztül értesítette róla Pekinget.

"A japán katonai repülőgépek beléptek a kínai-orosz tengerészeti hadgyakorlat légterébe veszélyes helyzetet teremtve és megsértve a nemzetközi törvényeket" - közölte a kínai nemzetvédelmi minisztérium vasárnap. A kínai repülőgépek nyomban felszálltak, és a gyakorlaton résztvevő hadihajók és repülőgépek biztonságának szavatolása érdekében azonosították a behatolókat - áll a tárca közleményében.

A japán lépés könnyen félreértéshez, sőt légi incidenshez vezethetett volna - fogalmazott a dokumentum. Peking azt állítja, hogy a kínai-orosz rutin gyakorlatot előzetesen bejelentették és ahhoz kapcsolódóan - a nemzetközi gyakorlathoz igazodva -, repülés- és hajózástilalmi figyelmeztetést adtak ki a szóban forgó területre. Hozzáteszik: a kínai repülőgépeknek joguk a légvédelmi azonosító övezetben a szükséges azonosítás végrehajtása, és ha idegen repülőgépek hatolnak a zónába, a megelőző intézkedések megtétele.

Kína felszólította Japánt, hogy tartsa tiszteletben a kínai és az orosz haditengerészet törvényes jogait, Tokió állítsa le felderítő tevékenységét és beavatkozásait. Ellenkező esetben - áll a minisztériumi közleményben - Japán lesz felelős a következményekért.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 692 850 megtekintés

Videó: 48 905 385 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7023276

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh