Az Oroszország ellen folytatott információs háború harcterén leadott lövések vaktöltényűeknek bizonyultak. Július 27-én Geoffrey Pyatt kijevi amerikai nagykövet által a Twitteren kirakott műholdas felvételekről, amelyeken állítólag Ukrajnára lövő orosz ágyúk láthatók, két nap elteltével kiderült, hogy egyáltalán nem amerikai kémszputnyikok adatairól van szó. A fotókat a Digital Globe amerikai magáncég készítette. Ilyen felvételekhez bárki hozzájuthat, aki hajlandó fizetni.

Orosz katonai szakértők azt mondják, hogy a felvétel minősége ellehetetleníti kielemzésüket. A Reagan-kormányzat egykori magas rangú munkatársa, Paul Craig Roberts szerint a fotók megjelenése a Twitteren csak azt bizonyítja, hogy propagandaháború folyik.

Oroszország már régóta követeli, hogy az amerikaiak vagy mutassanak be komoly bizonyítékot az Oroszország elleni vádak alátámasztására (nehéz haditechnika áthelyezése, lövöldözés, felkelőknek nyújtott segély), vagy hagyjanak fel a hamis információk terjesztésével. De az Egyesült Államok eddig nem tette meg ezt – hangoztatta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Moszkva, például, a malajziai Boeing katasztrófájára vonatkozó objektív kontroll adatait terjesztette elő (műholdas felvételeket, elektronikus és rádiófelderítési anyagokat, lehallgatott beszélgetéseket), átadva azokat az ENSZ-nek és az EBESZ-nek – hangsúlyozta Szergej Lavrov.

Az EBESZ szakértői megerősítették, hogy semmilyen csapatáthelyezés, semmilyen csapatösszevonás nem történt Oroszország részéről, orosz területről nem lőttek Ukrajnára.

Még a holland hatóságok is ingerülten reagáltak arra a sietségre, amellyel Kijev Oroszországra próbálja hárítani a felelősséget a lezuhant malajziai Boeingért. A holland Biztonsági Tanács – ez egy nemkormányzati szervezet, amelyik technogén katasztrófákat vizsgál ki Hollandiában – korainak és károsnak minősítette az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács július 27-i nyilatkozatát arról, hogy a Boeing 777-es fekete dobozait máris megfejtették és hogy a vizsgálat eredménye állítólag azt bizonyítja, hogy a repülőgépet földről indított rakéta lőtte le. Ugyanis a fekete dobozokat csupán július 24-én adták át brit szakértőknek. Dekódolásuk több hetet igényel. A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szabályai szerint a vizsgálat befejezéséig senkinek sem áll jogában közé tenni információkat. A sajtóba ilyen információk nem kerülhetnek.

Jelenleg a CIA szakértői elismerik, hogy nem rendelkeznek semmilyen adatokkal arra vonatkozóan, hogy ki is indította a rakétát: profik nem akarnak felelősséget vállalni a vezetők politikai döntéseiért.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 704 867 megtekintés

Videó: 48 918 160 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025450

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh