Az Oroszországgal szemben alkalmazott nyugati szankciók elleni orosz védőintézkedések hosszú távra szólnak - jelentette ki Szergej Lavrov az Európai Üzleti Szövetséghez (EBA) tartozó cégek vezetőinek keddi moszkvai tanácskozásán.

Az orosz külügyminiszter közölte, hogy megkezdték "az ország érdekeinek védelmét" szolgáló program végrehajtását, többek között a védelmi iparban. Részleteket nem közölt. Hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy "ennek a sajnálatos időszaknak" a befejeződését követően elutasítják az együttműködést az innováció területén, a magas színvonalú technológiák alkalmazásában.

Szergej Lavrov közölte, hogy szerinte az európai uniós államok az Oroszországgal szemben "egyoldalúan bevezetett" büntetőintézkedések miatt az idén 40 milliárd eurós (mintegy 12 ezer milliárd forint) veszteséggel számolhatnak, jövőre pedig 50 milliárdossal.

Az orosz diplomácia vezetője elmondta, hogy nem fognak kivételezni azokkal az európai cégekkel, amelyek nem értenek egyet az EU-s szankciókkal. Közölte, hogy például az olasz Veneto tartományban működő cégek képviselői azt kérték, hogy Oroszország ne alkalmazzon velük szemben korlátozó intézkedést, amennyiben ők nem hajlandóak végrehajtani az uniós büntetőintézkedéseket. Lavrov felszólította őket, hogy "inkább arra ösztönözzék saját kormányaikat, hogy a megfelelő irányba mozduljanak el". Hozzátette, hogy Moszkva nem szándékozik a nyugati szankciók feltételeiről tárgyalni.

Lavrov az Európai Uniót hibáztatta a történtekért, mondván, hogy az Ukrajnát a Kelet és Nyugat közötti választás elé állítva "igen felsrófolta az árakat" a kelet-európai ország jövőjét meghatározó geopolitikai játszmában, és ezzel elmélyítette a válságot a kelet-európai térségben. Azt mondta, hogy "a gazdaság nem visel el ilyen játszmákat". Azt is kijelentette, hogy nincs értelme azoknak a próbálkozásoknak, hogy elszakítsák Oroszország és a vele szomszédos országok gazdaságát egymástól.

Az orosz külügyminiszter Karl Marx elméletére emlékeztette az Európai Üzleti Szövetség képviselőit, miszerint a gazdaság a politika felett áll. Furcsállta az uniós vezetők "antimarxista kijelentéseit", amelyek szerint Brüsszelben tisztában vannak azzal, hogy az üzleti élet veszteségeket szenved az Oroszország elleni szankciók miatt, mégis úgy vélik, meg kell értetni Moszkvával, hogy az Európai Unió a politikát a gazdaság fölé helyezi.

Szergej Lavrov szerint "közös térségek rendszerének" kialakításáról kellene párbeszédet folytatni Oroszországnak és európai partnereinek. Olyan térségekről, amelyekhez minden ország kapcsolódhat. Ebben helye lehet az EU keleti partnerségi programjának is - vélte az orosz külügyminiszter.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 236 megtekintés

Videó: 47 973 386 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887971

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh