A kínai elnök szombaton Pekingben bejelentette a szomszédsági gazdasági kapcsolatok szorosabbá tételét szolgáló 40 milliárd dolláros (10 ezer milliárd forintos) Selyemút-alap létrehozását.

Hszi Csin-ping a régió egyes országainak összekapcsolódó fejlődését szolgáló javaslatot ismertetett Banglades, Kambodzsa, Laosz, Mongólia, Mianmar, Pakisztán és Tádzsikisztán vezetői előtt. Azt hangoztatta, a Selyemút-alap célja, hogy egy pénzügyi platform létrehozásával elősegítsék azoknak a gazdasági nehézségeknek a leküzdését, amelyek akadályozzák a szomszédságot összekötő kapcsolatok kiépítését.

Az alap célja, hogy befektetési, pénzügyi támogatást nyújtson infrastrukturális, erőforrásokat feltáró, ipari, valamint pénzügyi együttműködésekhez, amelyek az "új selyemút gazdasági övezet" és a "21. századi tengeri selyemút" koncepció országaihoz kapcsolódnak. Hszi megjegyezte, hogy az alap nyitott ázsiai és a földrészen kívüli befektetőknek.

Az elnök kiemelte az ázsiai államok összekapcsolásának jelentőségét a gazdasági növekedés irányait kereső régióban, s úgy vélte, hogy a térségbeli országoknak egymást kell előnyben részesíteniük. Szerinte a közös projektek első eredménye a szállítási infrastruktúra kiépítése lesz. A találkozón még közölte, Kína a következő öt évben 20 ezer továbbképzési lehetőséget biztosít a szomszédos országoknak azoknak, akik e regionális összekacsolódás szakembereiként fognak majd dolgozni.

Az eseményen, amely kapcsolódik az Ázsiai és Csendes-óceáni Együttműködés (APEC) ezekben a napokban folyó pekingi rendezvényeihez, jelen voltak még az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Bizottságának (UNESCAP) és Sanghaji Együttműködési Szervezetnek (SESZ) a képviselői is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 902 848 megtekintés

Videó: 49 073 613 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055586

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh