Erről állapodott meg Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter, aki két napot töltött Teheránban. Tisztázódni látszik az orosz légvédelmi rakéták ügye, amely eddig megnehezítette a két hadsereg együttműködését.

800 millió dollár értékben vállalta Oroszország légvédelmi rakéták szállítását Iránnak még 2007-ben. Az USA azonban arra figyelmeztette Moszkvát: ez ellenkezik az Iránt sújtó ENSZ szankciókkal. Az ENSZ azért bünteti Iránt, mert nukleáris fejlesztési programot hajt végre, amely atomfegyver birtokába juttathatja azt az államot, mely tagadja Izrael létét. Az oroszok nem is szállították le a rakétákat, mire Irán nemzetközi bírósághoz fordult: 4 milliárd dollárt követelt azért, amiért Oroszország nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit. Az oroszok persze nem fizettek, és ez rontotta a légkört a két állam között. Most Sojgu hadügyminiszter tisztázta az ügyet Teheránban. A részletek nem ismeretesek, de Irán jelezte: visszavonja kártérítési kérelmét. Az oroszok pedig valószínűleg leszállítják majd a rakétákat, Washington akármit is gondol az ügyről…

A közeledés okai

Persze az utóbbi időben nemcsak Moszkva és Washington viszonya változott meg, de Irán és Oroszország kapcsolata is. A két állam álláspontja közel áll egymáshoz Afganisztán és a Közel-Kelet megítélésében- ez a megállapítás szerepel a közös közleményben. A legfontosabb közös érdek: Asszad elnök rendszerének megvédése Szíriában. Külön is hangsúlyozza a két hadügyminiszter tárgyalásairól kiadott közös közlemény, hogy egyeztetik elképzeléseiket a terrorizmus ellenes harcban. Ez a gyakorlatban mindenekelőtt azt jelenti, hogy a Kalifátussal szemben Moszkva és Teherán érdekei egybeesnek. Egy iráni tábornok, Szulejmani irányítja a Kalifátus elleni harcot a Közel-Keleten. Ő hangolja össze a siita alakulatok tevékenységet Libanontól Szírián át Irakig. Oroszország támogatja a fanatikus szunnita milíciák megfékezését annál is inkább, mert “saját” terroristái Csecsenföldön és másutt épp onnan kapnak támogatást.

Olajozott kapcsolatok

Irán és Oroszország érdekei az olajfronton is egybeesnek: míg Szaúd-Arábia az árcsökkenés ellenére fenntartja a kitermelés magas szintjét, Moszkva és Teherán az árszínvonal megvédését tekinti céljának. Mindkét állam költségvetésében döntő szerep jut a kőolajnak és a földgáznak.

Végezetül Sojgu hadügyminiszter meghívta iráni kollégáját, hogy vegyen részt Moszkvában azon a stratégiai tanácskozáson, ahol a térség problémáit vitatják meg az érintett államok. Moszkva igyekszik közvetíteni a szíriai belső vitáiban is, mert Iránhoz hasonlóan fontosnak tartja Asszad elnök rendszerének megvédését annál is inkább, mert az egyetlen szövetséges kikötő az orosz flotta számára a Földközi tengeren jelen pillanatban Szíriában van.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 652 732 megtekintés

Videó: 39 593 886 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5962173

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh