Moszkvában csalódást váltott ki az Európai Unió külügyminiszteri tanácsának döntése az Oroszországgal szembeni szankciók hatályának meghosszabbításáról és a tiltólista kibővítéséről.

Az orosz külügyminisztérium pénteken közleményben reagált a tagállamok külügyminisztereinek elhatározására.

A tárca szerint az EU tovább rontja az amúgy is feszült kapcsolatokat Oroszországgal, és Brüsszel annyira egyoldalúan látja az "ukrajnai belső konfliktust", hogy nem léphet fel "elfogulatlan ügynökként" a szemben álló felek között.

A tárca honlapján elhelyezett reagálás szerint Moszkvát meglepte az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácskozásán sietősen hozott döntés. "Láthatóan attól féltek, hogy az (ukrajnai fegyveres konfliktus beszüntetését és a válság békés megoldását célzó) minszki folyamat megújul, és megismétlődhet a (tavaly) szeptemberi zavarodottság, amikor szigorították az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedéseket, egy nappal a (minszki) megállapodást követően" - bírálták az uniós tagállamok diplomáciájának vezetőit Moszkvában.

A fehérorosz külügyminisztérium csütörtökön jelentette be, hogy - hosszú idő után - pénteken Minszkben megtartják az ukrajnai szembenállás rendezéséről tárgyaló nemzetközi összekötőcsoport újabb ülését. Az Interfax orosz hírügynökség tudomása szerint a tanácskozás szombatra húzódhat.

Orosz külügyi vélemény szerint Kijev a brüsszeli rendezvényre időzítette a délkelet-ukrajnai konfliktus kiélezését. A tárcánál ezért úgy látják, hogy az európai uniós külügyminiszterek testülete "ismét az agresszív kisebbség túsza lett, amelynek számára az ukrán válság csak ürügy az oroszellenes politizálásra, valamint az Oroszország és az EU közötti "normális együttműködés" megakadályozására.

Moszkva a közleményben ismét a büntetőintézkedések megszüntetésére szólította fel Brüsszelt, mondván, hogy "ideje elgondolkodni a szankciókkal való szembenállás kilátástalanságáról", mert ez a politika az érintett országok lakosságának és gazdaságának egyaránt árt.

Az Európai Unió szeptemberig meghosszabbítja azoknak a büntető intézkedéseknek a hatályát, amelyeket az ukrajnai válság miatt rendelt el korábban orosz, illetve ukrajnai természetes és jogi személyekkel szemben, és amelyek márciusban járnának le. A tilalmi listát ki is bővítik, a kibővített új névsorról pedig február 9-én döntenek az EU-országok külügyminiszterei.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 098 424 megtekintés

Videó: 48 323 884 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923929

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh