Ritkán látott, maffiagyanús és hamarosan használhatatlanná válik - írta az olasz sajtó az ötszáz eurós bankjegyről, melyet az új olasz közgazdász-kormányfő ki akar vonni a forgalomból.

Ha Monti beváltja ígéretét és háromszáz euró felett kizárólag bankkártyával lehet fizetni, az ötszáz eurósnak befellegzett - vettek búcsút a legnagyobb címletű euróbankjegytől az olasz újságok.

A kormányfő az adócsalás elleni küzdelem nevében minimálisra kívánja csökkenteni a készpénzes fizetést. Ezzel nyugdíjba küldené az 500 euróst, melyből az olaszok eddig sem láttak sokat. Ritkasága folytán Olaszországban elterjedt, hogy az 500-as bankjegyen átok ül, a balszerencsét jelképező lila színe miatt is. Az olasz lapok az Európai Központi Bank adatait idézték, mely szerint az 500 eurós nem ritka fizetőeszköz. A forgalomban levő közös európai pénz értékének egyharmadát teszi ki. "Nem helyeseljük az 500-as kivonását. Ha a környező országok nem követik Itália példáját, turistákat és pénzt veszítünk" - nyilatkozta Vittorio Rava, a velencei kaszinó vezérigazgatója hangoztatva, hogy az orosz turisták többsége 500-sal fizet. A Banca d'Italia felmérése szerint az ezer lakosra jutó 500 eurósok száma rekordot dönt Como-Lecco és Forli-Cesena-Rimini térségében, vagyis az olasz-svájci határon és a San Marino Köztársasággal szomszédos olasz városokban. A pénzmosás elengedhetetlen eszköze az 500 eurós kivonása, szögezte le az olasz jegybank, mely szerint az 500 euróst a bűnszervezetek szeretik, miután kis helyen sok elfér belőle: egy ötszázasokkal megtömött cigarettásdobozba 20 ezer eurónyi összeg fér, egy aktatáskába 6 millió.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 347 301 megtekintés

Videó: 38 576 400 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5897374

Jelenleg az oldalon

17
Online

Interreg CE1013 REFREsh