Görögország nemzetközi hitelezői már márciusban átutalhatják az országnak nyújtott pénzügyi mentőcsomagból megmaradt 7,2 milliárd euró egy részét, feltéve, ha Athén elkezdi bevezetni a szükséges reformokat - közölte Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter és az eurócsoport elnöke.

A The Financial Times brit gazdasági napilapnak adott interjújában egyúttal arra is határozottan felhívta a figyelmet, hogy Görögország április végére "komoly bajba" kerülhet, ha addig nincs előrelépés a reformokról szóló tárgyalásokon.

"Az üzenetem a görögöknek, próbáljanak belekezdeni a reformprogramba már azelőtt, hogy befejeznénk a mentőcsomag újratárgyalását" - mondta a pénzügyminiszter. "A reformprogramnak vannak részei, amelyeknek a megvalósítását már ma el lehet kezdeni. Ha ezt megteszik, akkor valamikor márciusban már talán megtörténhet az első kifizetés. De ehhez haladást kell elérni, nem elég a szándék" - magyarázta Jeroen Dijsselbloem.

Az eurócsoport vezetője szerint, ha két hónap csak beszélgetéssel telik, és nem lesz semmi cselekvés, akkor április végére már komoly problémák lesznek - figyelmeztetett.

Erre a veszélyre a hitelminősítők is felhívták már a figyelmet. A Moody's Investors Service nemrégiben leminősítési felülvizsgálat alá vette Görögország jelenleg is mélyen spekulatív, "Caa1" szintű hosszú távú államkötvény-osztályzatát, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy erősen bizonytalan a görög kormány és a hivatalos hitelezők által a pénzügyi támogatási program további feltételeiről folytatott tárgyalások kimenetele.

A Moody's szerint ha a görög kormány a következő néhány hétben nem tud egyezségre jutni a hivatalos hitelezőkkel, az meredeken megnövelné a magánszektor adósságtörlesztési csődjének valószínűségét, és a hivatalos hitelprogram nyújtotta biztosítékok nélkül Görögország számára igen nehézzé válhat már a rövid távú finanszírozási igények kielégítése is, tekintettel a nagyon alacsony likviditási tartalékokra.

A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy Görögországnak az idén 16 milliárd euró körüli hosszú futamidejű adósságot kell törlesztenie, emellett gondoskodnia kell 14,6 milliárd eurónyi kincstárjegyállomány megújításáról, és további mintegy 4 milliárd euróra lesz szüksége a hivatalos és a magánszektorbeli hitelezőknek járó kamattörlesztésekhez.

Görögország jelenleg nem tudja finanszírozni tartozásait a nemzetközi hitelpiacról, és valószínűleg csökkenni fognak a kormány adóbevételei is.

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter korábban jelezte, hogy gondot okozhat Athénnak az adósságainak törlesztése, beleértve egy 1,5 milliárd eurós törlesztőrészletet, amelynek kifizetése a Nemzetközi Valutaalapnak márciusban válik esedékessé.

Varufakisz: "okos" adósság-átütemezésre van szüksége Görögországnak

Újabb mentőcsomag vagy az államadósság egy újabb részének elengedése helyett az adósság átütemezésének "okos" megoldása és egy nagyszabású beruházási program segítheti ki a válságból Görögországot - mondta a görög pénzügyminiszter egy hétfői interjúban.

Jánisz Varufakisz a Handelsblatt című német üzleti lapban megjelent interjúban kiemelte: megtanulta, hogy "az adósság-elengedés szitokszó", amelyet Görögország hitelezői hallani sem akarnak, éppen úgy, ahogy a görög kormány nem akarja hallani többé a trojka kifejezést.

Az államadósság újabb részének elengedése mellett azonban vannak "okosabb megoldások" is. Például a hitelek egy részét át lehet alakítani kötvényekké, amelyek törlesztési ütemezése a hazai össztermék (GDP) alakulásától függ. "Így a hitelezők érdeke is az lenne, hogy a görög gazdaság ismét növekedésnek induljon" - mondta a görög pénzügyminiszter.

Görögország 2010 óta két mentőcsomag révén 240 milliárd eurós támogatásban részesült a korábban trojkának nevezett három intézmény, a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság által összeállított hitelkeretekből, cserébe súlyos megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania. Az euróövezeti pénzügyminiszterek a múlt héten hagyták jóvá a 2012-ben indított második nemzetközi hitelprogram meghosszabbítását négy hónnappal, június végéig.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e szükség egy harmadik csomagra, Varufakisz azt mondta, hogy Görögországnak nem még több pénzre, hanem beruházásokon alapuló gazdasági növekedésre van szüksége, ezért az athéni vezetés június végéig partnereivel együttműködve egy "növekedési paktumot" kíván kidolgozni, amely a magánszférából érkező beruházásokra épít.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 717 977 megtekintés

Videó: 48 929 381 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027906

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh