Összecsaptak a rendőrökkel szerdán Frankfurtban az Európai Központi Bank (ECB) ellen az intézmény új székházának átadására szervezett tüntetések részvevői.

Az euróövezeti válságkezeléshez, a kapitalizmushoz és a globalizációhoz radikális kritikával viszonyuló szervezetek Blockupy nevű szövetségének demonstrációja hivatalosan csak 11 órakor kezdődik a bankszékházánál, de helyszíni beszámolók szerint a 185 méter magas felkarcoló körüli utcákban már hajnalban barikádokat építettek és több autót felgyújtottak az euróövezet számos országából - főleg az államadósság-válságot leginkább megszenvedő déli perifériáról - összesereglett tüntetők, és délelőttig több alkalommal összecsaptak a rendőrökkel.

A hatóságok adatai szerint legkevesebb egy rendőr megsebesült. A Blockupy szerint a rendőrök "polgárháborús forgatókönyvet" követve provokálták a tüntetőket és rájuk támadtak, egyebek közt könnygáz bevetésével.

Hannah Eberle, a Blockupy szóvivője a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy az ECB a pénzügyi szektor érdekeit az emberek érdekei fölé helyező, elhibázott válságkezelő politika egyik fő alakítója. "Az ECB emberek életével játszik", ezt mutatja például az öngyilkossági ráta emelkedése és a születésszám csökkenése Görögországban - mondta a szóvivő.

Az ECB új székházát 2010-ben kezdték építeni, a beruházásra eredetileg 850 millió eurót szántak, de nem sikerült betartani a tervet, s a székházra végül csaknem 1,2 milliárd eurót költöttek.

Forrás: napi.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 47 888 148 megtekintés

Videó: 27 347 612 megtekintés

Látogatók

Összesen5116308

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh