Oroszország csecsen tagköztársaságának parlamentje megfenyegette az Egyesült Államokat, hogy ellátja a legkorszerűbb fegyverekkel Mexikót, ha az USA halálos fegyvereket szállít Ukrajnának. Szerintük a közép-amerikai ország visszakövetelheti szomszédja néhány déli államát.

Az Oroszországhoz tartozó Csecsnya köztársaság parlamentje sajátos választ adott az amerikai kongresszus alsóházának határozatára, amely szerint az Egyesült Államoknak halálos fegyvereket - tehát nem pusztán golyóálló mellényeket és ezekhez hasonló védelmi eszközöket - kellene szállítania Ukrajnának. Ha az amerikaiak ennek nyomán a tettek mezejére lépnek, akkor a csecsenek a lehető legmodernebb fegyverekkel látnák el Mexikót - jelentette a Moscow Times.

A kaukázusi köztársaság politikusai úgy képzelik, hogy újra kellene indítani a tárgyalásokat azoknak az Egyesült Államokhoz tartozó államoknak a sorsáról, amelyek bő másfél évszázada kerültek az USA-hoz Mexikótól vagy legalábbis rendeződött vitatott státusuk. Dukuvaha Abdurahmanov, a csecsen parlament szóvivője Kaliforniát, Új-Mexikót, Arizonát, Nevadát, Utahot, Coloradót és Wyoming egyes részeit sorolta ide.

Régi háború

A csecsenek az Egyesült Államok és Mexikó 1846 májusa és 1848 februárja között vívott háborújára utalnak, amelyet az 1848. február 2-án aláírt Guadalupe Hidalgó-i békével zártak le. A vesztes Mexikó ideiglenes kormánya lemondott akkori területének több mint feléről, 1,36 millió négyzetkilométerről, amely ma az USA délnyugati részének felel meg.

Cserébe kapott 15 millió dollárt, továbbá a győztes átvállalt 3,25 millió dollárt, amellyel Mexikó tartozott amerikai állampolgároknak. További lépésként a jelenlegi Új-Mexikó és Arizona déli részeit 1853-ban vásárolta meg az Egyesült Államok újabb 10 millió dollárért. Texas már 1836-ban kivált Mexikóból, bár ezt az utóbbi nem ismerte el.

Új háború

Fenntartjuk magunknak a jogot arra, hogy konferenciákat szervezzünk Oroszországban, Mexikóban és az Egyesült Államokban, amelyeken arról tanácskoznának a résztvevők, hogyan lehetne elszakítani az említett államokat az Egyesült Államoktól. Emellett arra is jogot formálunk, hogy ellássuk fegyverekkel az ellenálló harcosokat - derül ki a csecsen parlament közleményéből, amelyet a törvényhozás weboldalán hoztak nyilvánosságra.

Az amerikai képviselőház nagy többséggel fogadta el azt a határozatot, amely felszólítja Barack Obama elnököt, hogy engedélyezze a halálos fegyverek szállítását Ukrajnának. Az indoklás szerint ezzel segíthetnék a kelet-európai országot abban, hogy megvédje területi integritását a orosz támogatást élvező fegyveres szeparatista mozgalmakkal szemben.

Forrás: napi.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 558 351 megtekintés

Videó: 33 582 040 megtekintés

Látogatók

Összesen5584585

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh