Kitoloncolták Kanadából annak, az észak-amerikai országban elítélt legnagyobb embercsempész bandának a vezetőjét, amely Magyarországon toborzott modern rabszolgákat és csábított az Ontario tartománybeli Hamiltonba - írta internetes kiadásában kedden a The Hamilton Spectator című napilap.

Dömötör Ferencet, a Dömötör-Kolompár bűnszövetkezet fejét április 10-én toloncolta ki Magyarországra a Kanadai Határszolgálatok Ügynöksége (CBSA). A férfit 2012-ben kilencévi szabadságvesztésre ítélték, miután embercsempészésben bűnösnek vallotta magát.

A lap szerint a kanadai kormány szokatlan módon engedélyt kért a tájékoztatásért és a magánélet sérthetetlenségéért felelős biztostól, hogy nyilvánosságra hozhassa Dömötör kitoloncoltatását. A CBSA szóvivője kijelentette: az ügynökség alapos mérlegelés után úgy döntött, hogy "a közérdeket annak ismerete szolgálja legjobban, hogy az az ember, aki ezt a szánalmas bűnvállalkozást vezette, nincs többé Kanadában".

Steven Blaney kanadai közbiztonságügyi miniszter és a CBSA egy tavaly júliusi sajtóértekezleten közölte, hogy a bűnbanda 20 tagját már kitoloncolták.

A banda tagjai áldozataikat egy jobb élet és munka ígéretében csábították Kanadába. Azt mondták nekik, hogy a család építkezési vállalkozásában dolgozhatnak majd Hamilton környékén, ám ehelyett ingyen robotoltatták és pincékben tartották őket, nem egy esetben éheztetés és fenyegetések közepette.

A csempészek betanították áldozataikat, hogy hazudjanak a kanadai hatóságoknak, azt állítva nekik, hogy üldözött romák. Hamis indokkal menekültstátusért és segélyért folyamodtak, de a pénzt a banda tagjai elkobozták tőlük.

A szervezetnek már csak egy tagja maradt Kanadában, Dömötör Gyula, Ferenc fivére és alvezére - a banda egyetlen kanadai állampolgárságú tagja. Az akkoriban Montreal környéki lakhellyel rendelkező férfit 2013 novemberében feltételesen szabadlábra helyezték. Dömötör Ferencnek a kitoloncoltatása előtt állandó lakhatási engedélye volt, amit megvontak tőle.

A Dömötör fivérek a családjukkal együtt 1998 szeptemberében menekültként érkeztek Kanadába, az állítva, hogy a romák üldöztetésének áldozatai. A lap szerint valójában azért hagyták el Magyarországot, mert zsarolással vádolták meg őket.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 815 megtekintés

Videó: 48 293 649 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920096

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh