Az Egyesült Államok minden NATO-tagállamot biztosított arról, hogy a szövetség fenyegetés vagy támadás esetén készen áll megvédeni tagjait - jelentette ki az MTI kérdésére válaszolva Anthony Blinken amerikai külügyminiszter-helyettes a nácizmus elleni európai győzelem 70. évfordulója alkalmából a transzatlanti partnerségről megtartott pénteki sajtótájékoztatóján.

Az amerikai diplomata arra az MTI-kérdésre felelt így, hogy vajon a kelet-ukrajnai válság közepette Washington nem tervezi-e hosszú távon is megerősíteni az Európában állomásozó egységeit. Blinken emlékeztetett rá, hogy az észak-atlanti szövetség legutóbbi walesi csúcstalálkozóját követően a NATO gyakorlatilag folyamatos légi és szárazföldi jelenlétet tart fenn a "frontvonalain".

"Partnereinkkel együtt jelentős lépéseket tettünk annak érdekében, hogy minden tagállamot biztosítsunk arról: a NATO készen áll arra, hogy fenyegetés vagy támadás esetén megvédje tagjait az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkelye alapján" - mondta.

"Az európai szövetségesek megnyugtatására irányuló kezdeményezés keretében az elnök pótlólagosan egymilliárd dollárt különített el a NATO-ra és Európa védelmére" - tette hozzá.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy az európai NATO-szövetségesek energiabiztonságának erősítése érdekében az Egyesült Államok mikor fogja liberalizálni az LNG (cseppfolyósított földgáz) exportját, Anthony Blinken elmondta: az amerikai gázkivitel kérdésében máris jelentős változások történtek, ami jelentős hatást gyakorolt a világ energiapiacára és ellátására, beleértve Európát is. Hangoztatta, hogy az Egyesült Államok és az EU összes országa érdekelt az energiaellátás biztonságában, az energiaforrások és -típusok, valamint a szállítási útvonalak diverzifikálásában.

A távirati iroda érdeklődésére, hogy vajon az atlanti közösség két pólusa közötti nézetkülönbségek, valamint az egyes országok fenntartásai ellenére tető alá hozható-e még az Obama-kormányzat végéig az Európai Unió és az Egyesült Államok kidolgozás alatt álló szabadkereskedelmi megállapodása (TTIP), a miniszterhelyettes kijelentette:

"Erősen elkötelezettek vagyunk a tárgyalások és azon kritikus fontosságú cél mellett, hogy idén annyi haladást érjünk el, amennyi csak lehetséges. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átfogó, ambiciózus megállapodást érjünk el, amely az Egyesült Államokban és Európában egyaránt ösztönözni tudja a gazdaság növekedését és növelni a munkahelyek számát."

Kitért rá, hogy Barack Obama elnök ezt egyértelművé tette az Unió állapotáról szóló üzenetében, valamint csaknem egy tucatnyi idei nyilvános kijelentésében.

"Ez a kérdés a napirendünk legelején szerepel. Az EU új vezetése lehetőséget nyújtott számunkra abban, hogy még inkább felélénkítsük a tárgyalásokat" - nyilatkozott.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Cecilia Malström uniós kereskedelmi biztos és Michael Froman, a washingtoni kormányzat kereskedelmi képviselője már négy ízben találkozott az új brüsszeli EU-bizottság felállása óta és konkrét lépéseket tett a tárgyalások előmozdítása érdekében. Példaként említette, hogy a kereskedelmi megállapodásokkal kapcsolatos közszolgáltatások terén áttörést sikerült elérni, leszögezve, hogy a TTIP nem fog privatizációt kiváltani, vagy megakadályozni a kormányokat a közszolgáltatások biztosításában.

Fontosnak mondta, hogy a TTIP meg fog felelni a legmagasabb szintű követelményeknek a környezetvédelem, az alkalmazotti jogok és a szellemi tulajdon védelmének terén. Blinken szerint a felek törekednek a TTIP-tárgyalások lehető legnyíltabb folytatására. Rámutatott, hogy az EU-tagállamok kormányainak kérésére Washington és Brüsszel a tárgyalások dokumentumait mind a 28 uniós fővárosban hozzáférhetővé tette.

A diplomata a 70. évforduló alkalmából köszönetet mondott mind a keleti, mind a nyugati szövetségeseknek az általuk meghozott áldozatokért, megemlítve, hogy a volt Szovjetunió országai 24 millió emberéletet veszítettek. Ugyanakkor rámutatott: Oroszország ma próbára teszi a háború után kialakult világ értékeit és intézményeit.

Szavai szerint Oroszország Kelet-Ukrajnában nemcsak megsérti egy ország határait, de veszélyezteti azokat az alapelveket is, amelyre a nemzetközi közösség épül. Ezek közé tartozik, hogy egy szuverén állam határai és területének sérthetetlensége nem változtathatók meg erővel, hogy a demokráciák polgárainak veleszületett joguk az országuk jövőjének meghatározása, hogy nem engedhető meg a nyelvi alapú nacionalizmus újjászületése, valamint hogy a nemzetközi közösség minden tagjára azonos szabályok vonatkoznak, és azoknak vállalniuk kell a következményeit annak, ha nem teljesítik vállalt kötelezettségeiket.

"Ezek az elvek a második világháború kulcsfontosságú tanulságaiként alakultak ki és a transzatlanti közösség alapját jelentik" - mondta Blinken, kifejezve reményét, hogy a háború borzalmai sohasem térnek vissza Európába.

A diplomáciai vezető hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok határozottan támogatja a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodásokat, amelyeket az ukránok betartanak, de a szakadárok és Oroszország nem. A külügyminiszter-helyettes szerint a Moszkva ellen bevezetett szankciók mindaddig érvényben maradnak, amíg nem tartja be a megállapodást, ha viszont további agresszió történik, például Mariupol környékén, akkor ezek a gazdasági büntetőintézkedések tovább szigorodnak majd.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 938 megtekintés

Videó: 48 286 150 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919395

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh