Az Európai Unióba érkező menedékkérők tagállamok közötti elosztását szabályozó kvóta bevezetését javasolja az Európai Bizottság (EB) - értesült a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

A brüsszeli testület szerdán mutatja be a javaslatot, amely szerint az egyes tagállamok által ellátandó menedékkérők számát - a tagállami kvótát - egyebek között a hazai össztermék (GDP), az ország népessége, a munkanélküliségi ráta és a menedékjog iránti kérelmek aktuális száma alapján kellene meghatározni.

A jelenlegi szabályok szerint a menedékjog iránti kérelem megvizsgálásáért és a menedékkérő ellátásáért az a tagállam felelős, amelyben a menedékkérő belépett az EU területére. Az EB javaslata szerint viszont a jövőben az a tagország lesz a felelős, ahol a menedékkérőt a kvóta alapján elhelyezik.

A rendszer azonban nem automatikusan működik majd, hanem csak egy úgynevezett vészhelyzeti mechanizmus keretében. Ennek lényege, hogy valamely tagország jelzi, hogy a menedékkérők nagy száma miatt segítségre van szüksége, mire a tagállami kormányok megvizsgálják, hogy valóban vészhelyzet állt-e elő, és közösen döntenek arról, hogy beindítsák-e a kvótarendszert - ismertette a Welt am Sonntag a bizottság elképzelését.

Az új eljárás célja annak biztosítása, hogy "valamennyi tagállam méltányos és kiegyensúlyozott módon vállaljon részt a közös erőfeszítésekből" - áll a brüsszeli testület javaslatában, amely szerint sürgősen cselekedni kell, mert egyes tagállamok menekültügyi ellátórendszere soha nem tapasztalt nyomás alá került, és nyáron várhatóan még tovább emelkedik az EU-ba érkező menedékkérők száma.

Az EB azt is javasolja, hogy az Europol és a Frontex - a közösség bűnüldöző hatósága és külső határőrizeti ügynöksége - működjön együtt a tagállami hatóságokkal az embercsempész-hálózatok elleni fellépésben, egyebek között az embercsempészek hajóinak azonosításában, követésében és megsemmisítésében, valamint az embercsempészek vagyonának felkutatásában és zárolásában.

Továbbá a bizottság szerint az eddiginél határozottabban kell eljárni mindazon menedékkérőkkel szemben, akiknek a kérelmét elutasították. Ennek részeként szorosabbra kell fűzni az együttműködést azokkal az országokkal, amelyekből az elutasított menedékkérők származnak.

A javaslat szerint a nyugat-afrikai Nigerben ki kell alakítani egy menekültügyi központot, amelynek révén az EU nemzetközi szervezetekkel közösen széleskörű tájékoztató, felvilágosító munkát kezdhet. A bizottság arra számít, hogy az unió menekültügyi gyakorlatára vonatkozó ismeretek terjesztésével elérhető, hogy kevesebben kerüljenek embercsempészek kezébe, és kevesebben induljanak el életveszélyes hajókon a Földközi-tengeren az EU felé - írta a Welt am Sonntag.

A bizottság szerint a menekültügy mellett a legális bevándorlás területén is irányváltásra van szükség. Hosszabb távon ki kell alakítani a bevándorlásra jelentkező képzett munkavállalók nyilvántartási rendszerét, amelyből a munkaadók és a tagországok a gazdasági igények alapján kiválaszthatják mindazokat, akiknek lehetőséget biztosítanak a bevándorlásra - ismertette a német lap a brüsszeli elképzelést.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 044 megtekintés

Videó: 47 973 154 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887949

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh