Olaszország a menekülteket csempésző emberkereskedők líbiai partokról induló hajóinak a megsemmisítését célzó nemzetközi rendőrségi vagy katonai akció vezetésére készül, és várja ehhez az ENSZ felhatalmazását - erősítette meg Angelino Alfano olasz belügyminiszter csütörtökön.

A közszolgálati televíziónak nyilatkozva Alfano kijelentette, hogy ha az ENSZ beleegyezését adja, "készen állunk az emberkereskedők megfékezését célzó akciókra, energikus katonai beavatkozással, amelyet Olaszország vezetne". A belügyminiszter a beavatkozást később nemzetközi rendőrségi akciónak is nevezte, és az Atalanta misszióhoz hasonlította, amelyet az ENSZ felhatalmazásával az Európai Unió 2008-ban indított Szomália partjainál a kalóztámadások megfékezésére.

Róma az április 19-én Líbia partjainál több mint 700 bevándorlóval elsüllyedt hajó tragédiája után vetette fel az emberkereskedelemmel szembeni fegyveres fellépés lehetőségét. Matteo Renzi miniszterelnök április 27-én az Olaszország és Líbia között szolgáló olasz hadihajók egyikére látogatott el Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral és Federica Mogherinivel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

Az emberkereskedőkkel szembeni fegyveres fellépést célzó javaslatot Federica Mogherini terjeszti az ENSZ elé. A beterjesztés szövegtervezetét Olaszország dolgozta ki, majd egyeztette európai szövetségeseivel. A szöveg végleges megfogalmazása most zajlik, a szerzők arra törekszenek, hogy a határozatot Franciaország és Nagy-Britannia mellett a három másik állandó biztonsági tanácsi tagország, Kína, Oroszország és az Egyesült Államok is megszavazza.

Olaszország optimista a határozat elfogadását illetően. A La Repubblica című napilap értesülései szerint az olasz fegyveres erők máris készen állnak a bevetésre a francia és brit szárazföldi és légvédelmi egységekkel együtt. Az akciót a Rómához közeli Centocelle összhaderőnemi műveleti főparancsnokságról Enrico Credendino tengernagy irányítaná. A Földközi-tenger nyugati medencéjében szolgáló olasz hadihajók már készenlétbe álltak az olasz és a líbiai partok közötti tengerszakaszon. A tervek szerint a hadihajókról gyors beavatkozásra képes légi és szárazföldi egységek indulnának el a líbiai kikötők és partok felé, ahol megsemmisítenék az emberkereskedők ott sorakozó üres hajóit, majd a katonai egységek visszatérnének a hadihajókra.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 679 946 megtekintés

Videó: 48 890 732 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7021421

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh