Betilthatják a "nem kívánatos" külföldi és nemzetközi szervezetek működését Oroszországban. Erről fogadott el törvényt az orosz parlament alsóháza kedden.

A jogszabály alapján azokat a nem kormányzati szervezeteket (NGO) nyilváníthatnák nem kívánatosnak, amelyek "veszélyeztetik Oroszország alkotmányos rendjének alapjait, védelmi képességeit és biztonságát".

Az ilyen szervezetek működését betilthatják és közigazgatási, valamint büntetőjogi felelősségre vonhatják, vagyonukat befagyaszthatják. A döntést az orosz legfőbb ügyész, vagy helyettesei hozhatják meg a külügyminisztériummal egyeztetve.

A betiltott szervezetek tevékenységében való részvételt is büntetni fogják Oroszországban. Magánszemélyekre 5 és 15 ezer rubel (mintegy 28 és 83 ezer forint) közötti, jogi személyekre pedig akár 100 ezer rubel (553 ezer forint) büntetést róhatnak ki.

Abban az esetben, ha valaki "rendszeresen" megsérti a törvényt a nem kívánatos szervezetben való tevékenységgel - egy évben két alkalomnál többször - akkor őt büntetőjogi felelősségre vonhatják. Ez akár ötszázezer rubeles pénzbüntetést, vagy 15 nap kötelező munkavégzést, illetve többéves szabadságvesztést is jelenthet.

A nem kívánatos külföldi és nemzetközi szervezetek listáját az orosz igazságügyi minisztérium fogja közzétenni.

A jogszabály tervezetét tavaly november végén a Kreml politikájával általában egyetértő, ám hivatalosan mégis "ellenzékinek" mondott pártok - az Igazságos Oroszország és a liberális demokraták - képviselői terjesztették az orosz duma elé. Alekszandr Tarnavszkij, az Igazságos Oroszország politikusa szerint egyes külföldi szervezetek a hírszerző szolgálatok megbízását teljesítik Oroszországban.

A most elfogadott törvénnyel szakértők szerint a Kreml még erősebb nyomást gyakorolhat a nem kormányzati szervezetekre, amelyeket amúgy is szinte teljesen ellehetetlenített a Vlagyimir Putyin harmadszori államfővé választását követően, 2012 novemberében hatályba léptetett külföldi ügynöktörvénnyel. A jogszabály szerint azoknak az NGO-knak, amelyek a hatóságok szerint politikai tevékenységet folytatnak, és ehhez külföldről kapott pénzügyi támogatást vesznek igénybe, külföldi ügynökként kell nyilvántartásba vetetniük magukat az igazságügyi minisztériumban.

A Kreml bírálói szerint a külföldi ügynöktörvény az orosz ellenzékiek kiszorítását és elhallgatásukat célozta. Ennek ellenére számos neves oroszországi jogvédő szervezet ellenszegült a hatalom nyomásának és nem vetette magát nyilvántartásba.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 680 125 megtekintés

Videó: 28 779 665 megtekintés

Látogatók

Összesen5224534

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh