Indokolatlannak nevezte Oroszország nukleáris "kardcsörtetését" keddi sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A főtitkár arra reagált, hogy Vlagyimir Putyin bejelentette: Oroszország az év végéig több mint 40 újabb interkontinentális ballisztikus rakétát állít hadrendbe.

"Ez destabilizáló hatású és veszélyes. Foglalkozunk a dologgal, és ez az egyik oka, hogy erőink felkészültségét és készültségi szintjét növeljük" - fogalmazott Stoltenberg.

"Erre úgy fogunk válaszolni, hogy biztosítjuk, hogy a NATO a jövőben is olyan szövetség maradjon, amely minden szövetségest megvéd bármilyen fenyegetéstől" - húzta alá Stoltenberg.

A NATO-főtitkár azokra az értesülésekre, miszerint az Egyesült Államok nehézfegyvereket telepíthet Kelet-Európába, úgy reagált, hogy minden erőfeszítést üdvözöl, amely a szövetségesek védelmét szolgálja. A főtitkár ismételten hangsúlyozta, hogy a NATO azzal, hogy megerősíti a szövetség keleti védelmét, a nemzetközi joggal és szerződésekkel összhangban cselekszik, intézkedései pedig tisztán védelmi jellegűek és arányosak.

"Válaszolunk, mert azt látjuk, hogy Oroszország asszertívebb, és agresszív tettekért felelős, különösen Ukrajna területén" - hangoztatta a norvég politikus. "Növeljük jelenlétünket a szövetség keleti részein, válaszolva a megváltozott biztonságpolitikai környezetre" - tette hozzá Stoltenberg.

A főtitkár Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, aki közölte, hogy senkinek sem szabad figyelmen kívül hagynia a washingtoni szerződés közös és kölcsönös védelmet jelentő ötödik cikkét.

"Ha bekövetkezik az, ami bízom benne, hogy nem fog, alkalmazni fogjuk az ötös cikket, annak minden következményével" - húzta alá a volt luxemburgi miniszterelnök. Juncker azt is világossá tette, hogy semmilyen versengés nincs az EU és a NATO között, a két közösség értékei és stratégiai érdekei azonosak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 100 435 megtekintés

Videó: 48 325 287 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6924076

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh