Tizennégy évi szabadságvesztésre ítélte egy londoni bíróság hétfőn az úgynevezett Libor-botrány egyik vádlottját. Tom Hayes az ügy első elítéltje Nagy-Britanniában.

A 35 éves férfit nyolc pontban - többek közt csalás céljával szőtt összeesküvésben - mondták ki bűnösnek a globális irányadó londoni bankközi kamatláb, a Libor manipulálásában való részvételéért. Hayesnek legalább a büntetése felét le kell töltenie, mielőtt feltételesen szabadlábra bocsáthatják.

A súlyos csalások felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (Serious Fraud Office, SFO) szerint az egykori kereskedő volt az ügy egyik központi figurája, aki 10 pénzintézetre kiterjedő hálózatot szervezett a Libor manipulálására, esetenként vesztegetéssel.

A Libor-botrány 2012-ben robbant ki, és az egész globális bankszektort megrázta. Nagy-Britanniában az SFO és a pénzügyi felügyelet feltárta, hogy kereskedők a globális pénzügyi válság előtt és alatt haszonszerzés céljából manipulálták a Libort (London interbank offered rate), a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlábát, amely pénzügyi szolgáltatói adatok szerint évente 360 ezer milliárd dollár összértékű pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként. Ez a teljes világgazdaság éves össztermékének (GDP) több mint az ötszöröse.

A Libor - amelyet naponta rögzítenek a kialakításában részes bankok által saját bankközi hitelköltségeikről beterjesztett becslések alapján - közvetlenül befolyásolhatja a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók közötti pénzügyi tranzakciók értékét, a befektetési bankok által terjesztett szintetikus termékek - vagyis a többféle befektetési eszközből összeállított csomagok - és számtalan egyéb származékos ügylet árfolyamát. Mindez átszűrődhet kiskereskedelmi szintre is, hatást gyakorolva például a lakossági jelzálogkamatokra, a hitelkártya-használati díjakra vagy a gépjárműhitelek kamataira.

Az ügyben több nagy bankot, köztük a Barclayst és a Royal Bank of Scotlandet (RBS) több száz millió fontos bírsággal sújtották a brit és az amerikai piacfelügyeleti hatóságok. Több kereskedő ellen vádat emeltek Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban.

Hayes eleinte együttműködött a hatóságokkal, beismerő vallomást tett, azonban négy hónappal az után, hogy 2013-ban vádat emeltek ellene, lecserélte ügyvédeit, és ártatlannak vallotta magát. Ügyvédje arra kérte a bíróságot, vegye enyhítő körülményként figyelembe, hogy védencéről megállapították, Asperger-szindrómás. A betegséget az autizmus enyhébb változataként tartják számon.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 807 megtekintés

Videó: 48 302 512 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921007

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh