India kormánya végleges döntést hozott és hivatalosan is visszavonta a 126 francia Rafale vadászrepülőgép vételére vonatkozó terveket. Az üzlet lemondása közvetlen visszavezethető a Misztral-ügy alakulására.

Július 30-án a Bloomberg üzleti napilap számolt be arról, hogy a francia Dassault Aviation Sa elesett a több mint 11 milliárd dolláros megrendeléstől. India és a francia vállalat éveken át tárgyalásokat folytatott a gépek vásárlásáról, de mindvégig nem tudtak megállapodni, mert India garanciákat akart a gépek helyben gyártására vonatkozóan, tehát nem egyeztek bele olyan feltételekbe, melyek szerint a vadászrepülőgépeket Franciaországban, francia munkaerővel gyártanák. India hazai munkahelyteremtésként képzelte el a gépek gyártását, melynek során a legmodernebb technológiát is megkapja. Az üzlettel kapcsolatos tárgyalások végül holtpontra jutottak, amikor a francia kormány bejelentette, hogy nem adja át Oroszországnak az orosz megrendelésre gyártott Misztral hajókat. Ez a francia gyártóval szemben végletekig fokozta a bizalmatlanságot, így végül India bejelentette, hogy a 126 vadászrepülőgép helyett csak 36-ot venne.

Az indiai védelmi minisztérium azt követően jelentette be az üzlet teljes és végleges felmondását, hogy egyértelművé vált; a francia gyártó a sokéves gyártási folyamat után végül politikai döntés alapján mégse adja át a két Misztralt a megrendelőnek.

A hajógyár szakszervezete már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy szerződésszegés esetén nem csak a Misztral-üzlet felmondása által okozott veszteséggel kell számolni, hanem további megrendelésektől eshetnek el, mert a potenciális vevők szemében ez olyan képet alakít ki Franciaországról, hogy nem képes teljesíteni szerződésben vállalt kötelezettségeit, ha a konkurencia részéről a kormányt nyomásgyakorlás éri – ami Franciaország szuverenitásának teljes hiányát jelenti.

Franciaország azt követően gyártott ürügyet a Misztralok át nem adására, hogy Washington felszólította a NATO főtitkárát, tegyen hivatalos vételi ajánlatot az orosz megrendelésre gyártott hajókra. Az Egyesült Államok célja az orosz flotta modernizálásának hátráltatása, a főtitkár így hivatalos ajánlatot tett Párizsnak a hajók megvásárlására. Thierry Mariani, Franciaország volt közlekedési minisztere szerint a Misztral-ügy csúfos vége egyértelművé tette, hogy Franciaország behódolt az Egyesült Államoknak. A francia kormány döntését követően felmerült annak lehetősége, hogy India a Rafale-üzlet visszamondását követően inkább Oroszországtól vesz Szuhoj vadászrepülőgépeket.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 546 093 megtekintés

Videó: 43 818 824 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6226656

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh