Kínában már rubellel is lehet hivatalosan fizetni. Igaz csak egy városban, amit az ázsiai jegybank engedélyezett.

A kínai központi bank döntése értelmében a jüan mellett a rubel is hivatalos fizetőeszköz lett az északkelet-kínai Heilungkiang tartomány Szujfenho városában. A kínai jegybank szerint "a határ menti településen annak eredményeként válhatott a rubel is fizetőeszközként, hogy jelentősen nőtt a kétoldalú kereskedelem, amelynek az elszámolása rubelben és jüanban történik a korábbi dollár helyett".

Szujfenho városán keresztül bonyolódik Heilungkiang tartomány kivitelének 80 százaléka Oroszországba.

A múlt év közepén az orosz-kínai kereskedelemben csaknem 75 százalékát számolták el dollárban. Már tavaly augusztusban az orosz és a kínai központi bank megállapodás-tervezetet dolgozott ki a devizacsere-ügyletekről a két ország közötti kereskedelmi forgalom saját devizában történő elszámolásának és a dollár kiiktatásának lehetővé tételéről.

Tavaly októberben pedig már meg is állapodtak egy 24 milliárd dolláros devizacsere-ügyletről. Ennek előnye Moszkva számára az volt, hogy stabil jüanra válthatta a nyugati szankciók és a nyersolaj áresése miatt megroggyant rubeljét, Kína pedig ezzel újabb lépést tett a felé, hogy globális devizává erősítse a jüant.

Forrás: napi.hu / MTI-Eco

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 62 470 788 megtekintés

Videó: 37 171 223 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5782944

Jelenleg az oldalon

14
Online

Interreg CE1013 REFREsh