A széles körű társadalmi tiltakozás ellenére Japán visszatér az atomenergia-előállításhoz: a több mint négy évvel ezelőtti fukusimai katasztrófa óta először újraindít egy nukleáris reaktort.

A délnyugat-japáni Kagosima prefektúrában található létesítményt üzemeltető konszern, a Kyushu Electric Power bejelentette, hogy a szendai atomerőmű első blokkját helyi idő szerint kedden délelőtt újra bekapcsolják. A reaktor péntektől fog áramot termelni. A vállalat közlése szerint a 31 éves blokk – amely a fővárostól, Tokiótól alig ezer kilométerre délnyugatra található – szeptember elejére éri el a teljes termelési kapacitását.

A Szendai 1-et még 2011 májusában kapcsolták le a hálózatról rutinmunkák elvégzése végett. A lakosság bírósági úton próbálta megakadályozni az atomerőmű újraindítását, de nem járt sikerrel. A szigetországban a 2011. március 11-i földrengés és szökőár nyomán Fukusimában bekövetkezett katasztrófa következményeként nagyjából két éve mind a 48 kereskedelmi reaktor üzemen kívül van. A Szendai 1-es reaktor újraindítása sikert jelent az atomenergiához való visszatérést szorgalmazó Abe Sindzó japán kormányfő számára.

Forrás: globoport.hu / MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4395724

Jelenleg az oldalon

7
Online