Az olajkínálat csökkenését jelzi előre az alacsony olajár miatt az IEA (International Energy Agency) Nemzetközi Energiaügynökség szeptemberi olajpiaci jelentése.

A legutóbbi csökkenés, amellyel augusztusban hatéves mélypontra mérséklődött az olajár, jövőre közel félmillió hordóval veti vissza az OPEC-en kívüli olajtermelők napi kínálatát. Több mint két évtizede ez lesz a legnagyobb termeléscsökkenés.

Az Egyesült Államok, Oroszország és az északi-tengeri termelők által felszínre hozott mennyiség csökkenése a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) kívüli kitermelést napi 57,7 millió hordóra mérsékli.

Az OPEC termelése augusztusban napi 220 ezer hordóval napi 31,57 millió hordóra csökkent elsősorban Szaúd-Arábia, Irak és Angola alacsonyabb kitermelésének köszönhetően. Az OPEC termelése ezzel együtt is napi 1,2 millió hordóval haladta meg a tavaly augusztusit.

Az OPEC-olaj iránti kereslet az előrejelzés szerint 2016-ban napi 31,3 millió hordó lesz, 1,6 millió hordóval magasabb az ideinél, mivel az alacsonyabb olajárak visszaszorítják az OPEC-en kívüli termelést, egyben ösztönzik a kereslet növekedését is.

Az idén a globális olajkereslet napi 1,7 millió hordóval emelkedik, öt évre visszatekintve a legnagyobb mértékben. Jövőre a globális kereslet növekedésének mértéke alacsonyabb, napi 1,4 millió hordó lesz.

Az OPEC olajkészletei az idén júliusra 18 millió hordóval rekordnagyságúra, 2,923 milliárd hordóra duzzadtak. Az olajfinomítók felfuttatott termelése a nyersolajkészletet 9,9 millió hordóval csökkentette júliusban.

Olajtermékekből a készlet 26,7 millió hordóval nőtt júliusban. A hónap végén 31,2 napi felhasználás fedezésére elegendő készlet állt rendelkezésre, ami 0,6 napi növekedést jelent a június végihez képest. Az előzetes adatok szerint az olajtermék-készletek növekedése augusztusban is folytatódott.

Az olajfinomítók augusztusban napi 80,9 millió hordó olajat dolgoztak fel. A finomítók bevételarányos jövedelmezősége magas volt szeptember elején. A termékpaletta súlypontja a tél közeledtével az üzemanyagokról a nehezebb termékek (például fűtőolaj) felé tolódik - írja az IEA szeptemberi Oil Market Report kiadványa.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 726 959 megtekintés

Videó: 48 935 656 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028996

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh