Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök javasolta, hogy a Sanghaj Együttműködési Szervezet összes tagja hagyjon fel a dollár használatával, és az amerikai dollárt végleg száműzzék a valutaváltás folyamatából.

Medvegyev a Sanghaj Együttműködési Szervezet kormányfőinek Pekingben tartott találkozóján emlékeztetett, hogy Oroszország jelenleg teszteli az új gazdasági modellt, melyben a rubel-jüan átváltás közvetlenül, a dollár közbeiktatása nélkül történik. A tesztfázist követően ezt a modellt kívánják kiterjeszteni a szövetségi rendszer egészére, melynek eredményeként a Sanghaj Együttműködési Szervezet tagjai közt a valutaátváltás során is megszűnne a dollár használata.

Az Egyesült Államok mindeddig annak köszönhetően tudta fenntartani hegemón helyzetét a globális gazdaságban, hogy a dollárt korlátlanul nyomtatja, és a globális olajpiacon az olaj árát dollárban állapították meg, miközben a különböző valuták közti átváltás a dollár közbeiktatásával zajlott. Az Egyesült Államok törvényben rögzíti az adósság maximális összegét – ezt az adósságplafont azonban minden évben megemelik. Ennek köszönhetően az Egyesült Államok adóssága az amerikai GDP hétszeresére nőtt, ezzel mesterségesen fenntartanak egy buborékot, ami az amerikai fizetőeszköz elsődleges voltát és az amerikai hegemónia fenntartását hivatott biztosítani.

Ez az egypólusú világrend azonban megszűnik létezni, ahogy más hatalmi pólusok megkezdik a dollár használatának kiiktatását. A szénhidrogének más valutákban történő értékesítése, a dollár valutaváltásban közbeiktatásának beszüntetése mind az amerikai hegemónia felbomlásának irányába ható tényezők. Kína korábban előirányozta, hogy a Sanghaj Együttműködési Szervezet tagjai 2020-ig alakítsanak ki egy közös szabad-kereskedelmi zónát. Medvegyev szerint ebben a szabad-kereskedelmi zónában valamennyi ország fel kell hagyjon a dollár használatával.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide... Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 085 382 megtekintés

Videó: 48 315 511 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922954

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh