Törökország nem csak felvásárolja az Iszlám Állam lopott olaját, de európai vevőknek továbbértékesíti azt. Egy svájci újság arról számolt be, hogy számos svájci vállalat a terroristák olaját vehette meg Törökországtól.

A Le Matin napilap olyan dokumentumok birtokába jutott, melyek bizonyítják, hogy svájci olajkereskedők juttatják ki Törökországból az olajat, amit a törökök korábban az ISIL-től vásároltak fel. A lap birtokába jutott dokumentumok igazolják, hogy több svájci vállalat Ceyhan városából exportált olajat, és ez a város az egyik fő helyszín, ahol a terrorszervezet a Szíriában és Irakban illegálisan kitermelt energiahordozót értékesíti. A lap Jean-Charles Brisard, terrorszervezetek finanszírozásának felderítésére specializálódott francia szakértő kijelentésére is hivatkozik, aki maga is elismerte; fokozott a valószínűsége annak, hogy a Törökországgal üzletelő svájci vállalatok a terroristák olaját vásárolják fel – akkor is, ha ennek nincsenek tudatában. Bár az Iszlám Állam által irányított területeken kitermelt olaj felvásárlására tiltás van érvényben, a terrorszervezet közvetítői mélyen a piaci ár alatt értékesítenek, ami arra ösztönözhette ezeket a cégeket, hogy vállalják az extraprofittal járó kockázatot.

A lap szerint nem csak svájci vállalatok vásárolják fel a lopott olajat, hanem Ceyhan kikötőjén keresztül a szíriai és iraki energiahordozó bejut a globális olajkereskedelembe, és mire elhagyja Törökországot, lehetetlen visszakövetni annak származási helyét. Az ISIL fegyveresei Szíria és Irak területén tartanak ellenőrzés alatt olajkutakat, ahol illegális kitermelést folytatnak, majd közvetítők visszakövethetetlen hálózatán keresztül adják tovább a lopott terméket a török feketepiacra. December elején az orosz védelmi minisztérium műholdas fotókat hozott nyilvánosságra a török határ felé tartó olajkonvojokról. A légi felderítés által szerzett információk alapján Törökország ipari mennyiségben vásárolja fel a terroristák olaját, amit több ezer tartálykocsi szállított Szíriából és Irakból a török határon át.

Az orosz légierő a Szíriában kezdett terrorellenes művelet első hónapja során az olajcsempészetben használt tartálykocsik közel felét megsemmisítette. November végén a török légierő Szíria légterében lelőtt egy orosz Szu-24-es vadászbombázó gépet, miután az orosz terrorellenes művelet az Erdogan-rezsim profitszerzési lehetőségét is korlátozni kezdte.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide... Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 144 542 megtekintés

Videó: 38 410 520 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5886619

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh