Nicolas Sarkozy volt francia elnök szerint nincs értelme arról beszélni, hogy Törökország csatlakozzon az Európai Unióhoz; Törökország földrajzi és civilizációs értelemben sem teljes értékű európai ország, az Európai Unió pedig európai országok szövetsége.

A volt elnök az iTele TV-nek adott interjú során beszélt a török uniós csatlakozásának kilátásairól, melynek során abszurdnak nevezte, hogy az európai törvényhozók komolyan foglalkoznak a török csatlakozás lehetőségével. Szerinte Ankarára mint katonai szövetségesre van szükség, de ennél mélyebb integráció lehetősége nem kellene felmerüljön.

“Törökország Kis-Ázsia. Erős ország, ami egyben híd is Ázsia és Európa közt – de nem Európa része. Ne értsenek félre: nincs problémám a törökökkel, szükségünk van rájuk, mert értékes NATO-szövetségeseink.”

Sarkozy az interjú során annak nehézségeiről is beszélt, hogy a török EU-csatlakozás megindokolása még az iskolákban is nehézségekbe ütközne, mert minden gyereknek nyilvánvaló lesz, hogy Törökország földrajzi értelemben véve nem Európa. “Amikor elkezdjük megmagyarázni gyermekeinknek, hogy Törökország Európa része, azt is hozzá kellene tennünk, hogy az Európai Unió határai Szíriáig terjednek. Aminek egyszerűen nincs értelme. Az EU európai országok szövetsége. Törökország földrajzi értelemben is csak részben Európa.”

Ugyanakkor, volt elnök szerint Törökország történelmi, kulturális és gazdasági értelemben sem nevezhető európainak.

“Aki azt mondja, hogy Törökország egy európai ország, az az Európai Unió halálát akarja.”

Sarkozy szerint annak okán is értelmetlen a török uniós csatlakozásról beszélni, hogy az Európai Unió nem hajlandó szorosabbra fűzni kapcsolatait Moszkvával, miközben Oroszország sokkal inkább európai, mint Törökország – kulturális, vallási hátterénél, hagyományainál fogva – valaha is lesz.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 694 809 megtekintés

Videó: 48 906 790 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7023540

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh