Hiába vállalt óriási áldozatot a világ legnagyobb olajtermelője, Szaúd-Arábia annak érdekében, hogy megőrizze világpiaci pozícióit, zsugorodott a részesedése számos fontos vevőjénél. A nagy olajtermelők késhegyig menő harcot folytatnak minden csepp eladási lehetőségéért.

Legfontosabb piacainak több mint felén veszített részesedéséből Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajtermelője annak ellenére, hogy az elmúlt másfél évben hatalmas áldozatot hozott pozíciói megőrzése érdekében - idézte az FGE energia-tanácsadó cég jelentését a Financial Times.

A sivatagi királyság a hanyatló olajár ellenére visszautasította kitermelése visszafogását, mondván, ezzel csak a drágán termelő amerikai olajpalacégeknek adná át piacait.

A szaúdiak 15 legnagyobb vásárlójuk közül kilencben visszaszorultak 2013 és 2015 között - állítják a FGE szakértői. Ezek között van Kína, Dél-Afrika és az Egyesült Államok is. Igaz ugyanakkor az is, hogy eközben átlagosan mégiscsak nőtt az ország világpiaci részesedése, legalábbis a 2014-es 7,9 százalékról 2015-ben 8,1 százalékra. 2013-ban még 8,5 százalék volt ez az arány.

Agresszív versenytársak

Szaúd-Arábia nagyon nehéz helyzetbe került - mondja Ed Morse, a Citigroup elemzője. Versenytársai agresszíven igyekeznek helyet szerezni maguknak a nagy tülekedésben az igencsak zsúfolt piacon. A két legnagyobb ellenfél Oroszország és Irak, de hamarosan Irán is "teljes fegyverzetben" beszáll a küzdelembe.

Az FGE adatai szerint Kína olajimportjában a 2013-as 19 százalékról 15 százalékra csökkent Szaúd-Arábia súlya, miközben Oroszország növelte eladásait. A Dél-Afrikai importból 2013-ban még 53 százalékkal rendelkezett, ami 22 százalékra zuhant három év alatt. Itt Nigéria és Angola nyomult be a szaúdiak helyére.

Az észak-amerikai olajpala-kitermelés felfutása miatt érhetően mérséklődött az USA olajbevitele, a királyság részesedése az importból 17 százalékról 14 százalékra csúszott vissza. Az említett országok mellett Dél-Koreába, Thaiföldre és Tajvanra is kevesebb szaúdi olaj kerül.

Van másik

Ezzel egyidejűleg Brazíliában, Indiában és Japánban nőtt az ország súlya az olajimportban 2013 és 2015 között és megőrizték a Kína legnagyobb szállítójának járó koronát is. Ráadásul a svéd Preem, illetve a lengyel PKN Orlen és Lotos olajvállalattal kötött megállapodással be tudtak törni legnagyobb versenytársuk, Oroszország hagyományos piacaira is.

Közgazdasági egyszeregyről van szó - mondja egy a szaúdi állami olajvállalat, az Aramco helyzetét ismerő bennfentes. Rengeteg olaj van a piacon. Az oroszok és az irakiak igyekeznek új vevőket szerezni, az irániak pedig vissza akarják kapni a válság előtti vásárlóikat.

Ami a csövön kifér

Szaúd-Arábia olajexportja januárban tízhavi csúcsra, napi 7,8 millió hordóra nőtt - derült ki a Jodi, az OPEC tanácsadó szervezete adataiból. A királyság hazai fogyasztása hárommillió hordó körül alakul. Mivel az ország nagyjából 10 millió hordós kitermeléssel a maximumot hozza ki olajiparából, a szakértők kételkednek abban, hogy régi piacai visszaszerzése vagy újak megszerzése érdekében növelni tudná kivitelét.

Nagy tervek

Mások szerint azonban hosszabb távú játékot játszanak. Az Aramco óriási tartalékaira támaszkodva külföldi finomítókat vásárol, amivel kiépíti saját jövőbeni piacát. Nemrégiben jelezték, hogy mérlegelik Észak-Amerika legnagyobb, Texasban található ilyen létesítményének teljes bekebelezését.

Kínában, ahol már megvetették a lábukat, bővítenék a jelenlétüket, és vennének finomítókat Indiában, Indonéziában, Malajziában és Vietnamban is.

A hosszú távú tervek része az is, hogy nyersolaj-kivitel visszaszorításával bővítenék a feldolgozott olajtermék exportját. Ezek ára nagyobb profitot tartalmaz. Belátható időn belül azonban nem tudják levezényelni ezt a változtatást - vélik szakértők.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 737 megtekintés

Videó: 48 306 658 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921472

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh