Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) bejelentette: nem vesz részt a menekültek Törökországba toloncolásában. Ugyan az EU megállapodott a törökökkel, arról, hogy miként fogják végrehajtani a menekültek kitoloncolását, nincs hír. Még a görögök sem tudják, akik egyre nehezebben kezelik a gyarapodó tömeget.

Komoly csapás érte az Európai Uniós és Törökország közötti megállapodást a menekültekről, miután a legnagyobb segélyszervezetek bejelentették, hogy nem működnek együtt Brüsszellel annak végrehajtásában – közölte a brit Guardiannel egy magas rangú görög tisztviselő, aki szerint egyelőre nem világosak a paktum működési feltételei sem.

Az UNHCR azzal indokolta tevékenységének beszüntetését a görög szigeteken felállított befogadóállomásokon, hogy azok a közelmúltban „fogva tartó” állomásokká alakultak, ahonnan a migránsokat előbb-utóbb visszatoloncolják Törökországba. Az ENSZ segélyszervezete után nem sokkal az MSF is hasonló bejelentést tett. A nemzetközi orvosszervezet közlése szerint nem szeretne részt venni a tömeges kitoloncolásban, mert szerintük az ellentmond a nemzetközi jognak.

Melissa Fleming, az UNHCR szóvivője közölte: „az UNHCR nem részese az Európai Unió és Törökország megállapodásának és nem vesz részt a visszatoloncolásban vagy fogva tartásban.

Marie Elisabeth Ingres, az MSF görögországi missziójának szóvivője szintén közleményt adott ki. „Nem hagyjuk, hogy a támogatásunkat tömeges kitoloncolásra használják fel és visszautasítjuk, hogy egy olyan rendszerrel működjünk együtt, amely nincs tekintettel a menedékkérők és migránsok humanitárius igényeire” – áll az erősebb hangvételben megírt kommünikében.

Az elmúlt egy év során több mint egymillió ember érkezett Törökországon keresztül Görögországba, ahonnan Európa belseje felé folytatták útjukat. Ezt az áradatot próbálja lefékezni az Európai Unió azzal, hogy a törökökkel kötött megállapodás értelmében a menedékkérők nagy részét vissza fogja toloncolni Törökországba.

Aggódnak Törökország miatt

Jogvédő szervezetek ugyanakkor aggodalmuknak adtak hangot Törökországgal kapcsolatban. Ankara ugyanis több szíriai menekültet fogadott be, mint bármely más ország, de sokakat erőszakkal vissza is toloncolt Irakba, Szíriába vagy Afganisztánba. Januárban pedig elvileg törvényt hoztak arról, hogy szíriai menekültek munkához juthassanak legálisan, de egyelőre nincs arról hír, hogy elkezdték volna a munkaengedélyek kiosztását.

Ennél égetőbb probléma az, hogy a megállapodás ugyan megszületett, Görögországnak kevés a bevándorlási tisztviselője. Becslések szerint legalább négyezer uniós bevándorlási alkalmazottra lenne szükség görög területen, hogy megkezdhessék a makacs emberáradat kitoloncolását.

Görögország területén jelenleg is tízezrek várnak arra, hogy valahogy továbbhaladhassanak Európa felé, Idomeninél pedig szerdán egy menekült fel is gyújtotta magát, miközben az emberek azt skandálták, hogy vagy továbbengedik őket, vagy ott halnak meg.

Az UNHCR szóvivője szerint Görögország egyáltalán nem áll készen a megállapodás végrehajtására. „Jelenleg Görögország nem rendelkezik a szükséges erőforrásokkal a szigeteken ahhoz, hogy megvizsgálja a menedékkérők beadványait, vagy ahhoz, hogy megfelelő körülmények között elszállásolja őket” – fogalmazott Fleming.

Giorgosz Kazanosz, Leszbosz szigetének polgármester-helyettese szerint a görög tisztviselők nem tudják, hogyan lép majd életbe a kitoloncolás, de azt sem, mihez kezdjenek az egyre több várakozó menekülttel. Hozzátette, hogy egyelőre még nem kaptak hivatalos tájékoztatást arról, hogyan kell a migránsokat visszaszállítani török területre.

Forrás: atv.hu / The Guardian Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 908 megtekintés

Videó: 48 301 194 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920829

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh