Orosz katonai tanácsadók vettek részt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet által megszállt Palmürát felszabadító hadművelet kidolgozásában - jelentette ki csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar operatív főosztályának vezetője csütörtökön.

Rudszkoj tábornok szerint az Iszlám Állam a megerősített szíriai város környékén több mint 4 ezer harcost, legkevesebb 25 tankot és páncélozott harci járművet, több mint 20 hagyományos és rakétatüzérségi egységet, több mint 40 aknavetőt, mintegy 100 páncéltörő rendszert, több mint 50, nehézfegyverekkel felszerelt terepjárót, valamint tíznél több, robbanóanyaggal megrakott és öngyilkos támadásra kész gépkocsivezető által irányított teherautót vont össze.

Rudszkoj elmondta, hogy az orosz légierő által támogatott szíriai katonai és felkelő egységek támadása március 6-án kezdődött. Először elvágták a városhoz vezető útvonalakat; a hadművelet első két napja alatt az orosz harci repülők megsemmisítették az Iszlám Állam csaknem összes harcálláspontját. A szíriaiak március 23-án megkezdték a Palmüra környékét uraló magaslatok közvetlen ostromát, és 27-én reggelre ellenőrzésük alá vonták a várost. A további ellenállás gócait két nap alatt elfojtották, a városból kitöréssel próbálkozó IÁ-fegyveresek csoportjait pedig orosz légicsapások semmisítették meg.

A tábornok stratégiai jelentőségűnek nevezte Palmüra felszabadítását. Elmondta továbbá, hogy Homsz, Hama és Aleppó tartomány területének nagy részén megszűntek a harci cselekmények. Szavai szerint az ellenzéki csoportosulásokkal megkötött fegyverszünet lehetővé tette a szíriai kormánycsapatok számára, hogy erőiket az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front fegyvereseire összpontosítsák.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 074 400 megtekintés

Videó: 48 303 238 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921078

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh