A Szíria körüli feszültség fokozódását átfogó dezinformációs támadások kísérik. A célpont az Orosz Haditengerészeti Flotta.

„Szíriába irányítják a Nyikolaj Filcsenkov hajót tengerészgyalogosokkal és harckocsikkal”. Említik a Cezar Kunyikov és a Kalinyingrád hajókat is. „Oroszország, Szíria, Irán és Kína átfogó közös hadgyakorlatot tart Szíria területén és felségvizein”. Ilyen és ehhez hasonló hírek lepték el a médiát ködös „kompetens forrásokra” hivatkozva.

A kampány kezdetét Hillary Clinton nyilatkozata jelentette. Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszország új katonai helikoptereket szállít Szíriának. Miközben oda régi helikoptereket vittek, amelyeket még a Szovjetunió idején szállítottak Szíriának, és most a javítás után kerülnek vissza. A tetőpont az Al-Arabiya csatorna jelentése volt, amely szerint az orosz, a kínai, a szíriai és az iráni alegységek átfogó hadgyakorlata várható. Igaz, később az Al-Arabiya a honlapján megírta, hogy Oroszország és Szíria cáfolta a küszöbönálló hadgyakorlatokra vonatkozó információt.

Az álhírekben viszont konkrétan megneveztek hajókat is. Június 19-én röppent fel a hír, hogy a Kunyikov dokkhajó Szíriába indul. Akkor a hajó valóban kifutott a tengerre. A hírek szerint az úti cél Szíria, miközben a hajó a deviációs mérésekkel foglalkozott, és már vissza is tért bázisára.

A ”Nyikolaj Filcsenkov” deszanthajó a bázisán van, jól látható a partról, és sehová nem mozgott az elmúlt napokban.

„Szíriai irányultsággal” vádolták a Baltflottához tartozó „Kalinyingrádot”. Ez a hajó valóban tengeri úton van. Június első napjaiban részt vett a BALTOPS-2012 nemzetközi manőverekben. Ezt követően Kilbe érkezett, ahol részt vesz a „Kili hét” elnevezésű nagyszabású tengeri ünnepen Németország balti partvidékén. Innen tér vissza Baltyijszkba.

Az Al-Arabiya közlésében szereplő „orosz repülőgép-anyahajó” szíriai partokhoz való küldésétől nem is lehet komolyan beszélni. Ez az egyetlen repülőgép-hordozó. A tél végén tért vissza az Atlanti-óceánon és a Földközi-tengeren tett útjáról. Jelenleg állomáshelyén, a Kola-öbölben, a Bering-tengeren van, és hamarosan nagyszabású karbantartás vár rá.

A flotta hajói gyakran elhagyják bázisukat, hiszen a felkészülés során több száz kifutás szerepel. Meglehet, hogy valahányszor kifutnak a tengerre nagyobb orosz hajók, várható a hír arról, hogy Szíriába indulnak?

Ugyanakkor a Fekete-tengeri Orosz Flotta számára a Földközi-tenger, pontosabban annak keleti része tevékenységi körzet. Amennyiben a szíriai belső konfliktus veszélyezteti az országban levő orosz objektumokat, beleértve a Tartúszban levő bázist, amelyet az Orosz Flotta anyagi-műszaki ellátási bázisként használ, a flotta védelmezni fogja a bázis személyi állományának életét és biztonságát.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 710 653 megtekintés

Videó: 48 923 608 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026619

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh