Új vita robbant ki a Jangce folyón építendő gátakról. A környezetvédelmi világnapon az illetékes kínai miniszter arra figyelmeztetett, hogy óvatosnak kell lenni, és alaposan értékelni kell a környezeti hatásokat, mielőtt elkezdik építeni az öt új gátat Kína legnagyobb folyóján.

Az óriási méretű infrastrukturális építkezés nem új jelenség a Kínai Népköztársaságban, amelynek kormánya a nagy projektekkel az ország fejlesztését szándékozik felgyorsítani, és egyben növelni a tekintélyét a nemzetközi porondon. A Három Szoros gát, egyike a már létező és a Jangcére tervezett 36 gátnak, a leghíresebb és a legvitatottabb. A 2,3 km hosszú gát és a 26 turbina világrekord a kapacitását illetően.

Az építkezés következtében azonban víz alá került több mint 1200 település és több mint egy millió ember volt kénytelen elhagyni lakhelyét. Még nem világos, hogy ez milyen hatással lesz a folyó ökológiájára, de biztos, hogy nem pozitívval. A hatóságok azonban nem szándékoznak megváltoztatni a terveket, a környezetvédők egyre növekvő ellenállása ellenére sem.

Ilyen körülmények között kerülne sor az utolsó négy gát megépítésére a Csinsaa folyón, amely a Jangce egyik legfontosabb mellékága Csunkingében. A projekt mintegy 4 milliárd euróban kerül.

A South China Morning Post számol be arról a vitáról, amelyen részt vett Vu Hsziao-king környezetvédelmi miniszter is. A lap szerint Vu, aki korábban Jünan kormányzója volt azt mondta, hogy „ Kína dél-nyugati része, ahol az elkövetkező tíz évben a legnagyobb gátakat szándékoznak építeni, igen gazdag természeti forrásokban és ugyanakkor számos geológiai kockázatnak, földrengéseknek és a lavináknak van kitéve.”

A miniszter azt is hozzátette, hogy „kérte a kormányzati és a helyi hatóságokat, hogy mielőtt új építkezésbe kezdenek, amelyek tovább károsíthatják a környezetet és a folyót, fejezzék be a már meglévő gátak hatásának komplett értékelését.” Külön hangsúlyozta, hogy közelről ellenőrzi a projekteket, mivel nagy jelentőséget tulajdonít a média és a különböző társadalmi csoportok véleményének.

A helyi lap szerint azonban a miniszter sikerességének csekély az esélye miniszteri rangja és a népi támogatás ellenére, mivel tárcájának nincs hatalma, hogy megakadályozza a gátak létesítését, amelyet az energiaszektor társaságai építenek az Országos Fejlesztési és Reform Bizottság támogatásával.

Forrás: Aiolus News/Energiacentrum.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 066 397 megtekintés

Videó: 48 290 391 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919825

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh