Németországnak meg kell kettőznie védelmi kiadásait, ha meg akar felelni a NATO elvárásainak - jelentette szombaton a Der Spiegel című német hetilap internetes változata.

A lap betekintést nyert a Német Külügyi Tanács (DGAP) és a Tudomány és Politika Alapítvány (SWP) egyelőre nem nyilvános elemzésébe, amelyben a két kutatóközpont arra jutott, hogy Berlinnek 2024-re az eddig emlegetett 70 milliárd euró helyett több mint 80 milliárd euróra kellene emelnie védelmi költségvetését, hogy megfeleljen az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) elvárásainak, miszerint a katonai kiadásokat a bruttó hazai termék 2 százalékára kell emelni.   

2019-es költségvetésében Németország 42,9 milliárd eurót irányoz elő védelmi célokra. A DGAP és az SWP szerint a NATO kitűzött céljának teljesítéséhez ezt minden évben 6,5 milliárd euróval kellene emelnie, elérve a 85 milliárd eurót. Így már csak az Egyesült Államok előzné meg Németországot a szövetségben a védelmi kiadások terén.   

Szinte az újságcikk megjelenésével egy időben jelent meg videóüzenet Angela Merkel kancellár honlapján, amelyben Merkel leszögezi: Németország erősebben összpontosít a NATO-ra, és ennek érdekében meg fogja hozni a szükséges intézkedéseket.   

"A XXI. században is szükségünk van a NATO-ra, hogy a transzatlanti szövetség biztosítékaként szavatolja biztonságunkat" - hangsúlyozta Angela Merkel.   

A kancellár szerint a szövetség előtt álló kihívások jelentősen megváltoztak azóta, hogy Oroszország önkényesen és jogellenesen elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet. Mint fogalmazott: észszerű kapcsolatot kell fenntartani Oroszországgal, ezért a NATO-Oroszország Tanácsban ismét lesznek egyeztetések, de "meg kell mutatnunk, hogy elszántak vagyunk, hogy megvédjük magunkat".   

Donald Trump amerikai elnök több ízben élesen bírálta a többi NATO-tagot, s kiemelten Németországot is, amiért szerinte nem járulnak hozzá kellő mértékben a saját védelmük költségeihez. Trump kijelentéseiben mindazonáltal leginkább csak a hangvétel új, mert az Egyesült Államok már korábban is erőteljesen arra ösztönözte a szövetség európai tagjait, hogy fordítsanak többet katonai célokra, s a NATO tagállamai 2014-es walesi csúcsértekezletükön megállapodtak abban, hogy katonai kiadásaik 2024-re megközelítik majd hazai össztermékük (GDP) 2 százalékát.   

A NATO tagállamok vezetői a jövő héten csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 62 470 118 megtekintés

Videó: 37 171 049 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5782901

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh