Törökország megerősített határőrizettel vetne gátat a szíriai menekültáradatnak.

A Yeni Safak török újság online kiadása arról írt, hogy Törökország hetek óta önműködő fegyverállomásokat telepít a szír határra. A program célja az, hogy növeljék a határvidéken a biztonságot és megakadályozzák az illegális határátlépéseket. Az intelligens őrtornyok automatikusan figyelmeztetik az embereket, ugyanakkor maguktól tüzet is nyitnak, ha szükséges.

A szíriai polgárháború miatt az elmúlt években több százezer ember menekült el az otthonából Törökországba, közülük sokan a határ mellett lévő Kilis városa felé veszik az irányt. Recep Tayyip Erdogan török elnök egy ideje azt szeretné elérni, hogy a menekültek egyáltalán ne lépjenek török földre, hanem szír területen hoznának létre a számukra egy védett zónát.

A török-szír határon több száz kilométer hosszan építenek betontömbökből és szögesdrótból akadályt. A Kilisben lévő szakasz már szinte teljesen elkészült és ott elkezdődött az első automatikus fegyvertornyok felszerelése. Az épületeket 300 méterenként helyezik el és minden olyan személyt török, arab és angol nyelven figyelmeztetni fognak, aki 300 méternél közelebb megközelíti a határt.

Az elképzelésről már februárban beszámolt a Neue Zürcher Zeitung. Akkor kiderült, hogy a szögesdróttal és hőkamerákkal kiegészített három méter magas betonkerítés mellett lesznek automatikus fegyvertornyok, amelyek a figyelmeztetést figyelmen kívül hagyókra azonnal tüzet nyitnak. A teljes rendszert az ASELSAN török hadiipari cég szállítja.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 081 780 megtekintés

Videó: 48 312 104 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922328

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh