Polgármesteri posztjainak felét elveszítette a hét végi olaszországi önkormányzati választásokon a Matteo Renzi miniszterelnök vezette balközép Demokrata Párt (PD), a választások teljesen átrajzolták az olasz városok politikai hovatartozását - írta keddi elemzésében a Corriere della Sera című olasz napilap.

A PD 45 polgármesteri széket szerzett a korábbi 90 helyett. A Silvio Berlusconi vezette jobbközép koalíciónak sikerült megtartania eddigi 34 polgármesterét. Az önkormányzati választásokon első alkalommal induló ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) ugyanakkor húsz városban indult és ebből 19-ben nyert, köztük a főváros Rómában és Torinóban. A számítások szerint a megszerzett városokban az M5S korábban 650 ezresre becsült szavazótábora a kétszeresére erősödött.

A kormánykoalíciót vezető PD-hez közeli La Repubblica is úgy értékelte, hogy az önkormányzati megmérettetés teljesen átalakította az olasz politika megszokott rendjét. A balközép mindenekelőtt Olaszország északi részén veszített állásaiból, ahol a jobbközép választói a második fordulóban az M5S jelöltjét támogatták a PD politikusaival szemben. Elemzők szerint a mostani választásokkal hárompólusú vált a hagyományosan kétpólusú olasz politikai színtér. Megerősítést nyert az is, hogy a jobbközép választók az öregedő Silvio Berlusconi politikai utódját nem a Matteo Salvini vezette Északi Ligában látják, hanem a civil kezdeményezésből lett 5 Csillag Mozgalomban.

"Matteo Renzi meséje véget ért, már nem számít az olasz politika Midász királyának, aki arannyá változtat és megnyer mindent, amihez csak hozzáér" - írta a Corriere della Sera. Hangsúlyozta, hogy az M5S olyan egyszerű jelszavak hangoztatásával nyert, mint a "becsületesség és az egyszerűség", amelyet a fennálló politikai rendszer elleni szembeállással ötvözött. A napilap ugyanakkor hozzátette, hogy az olaszországi választási hagyományban alacsonynak számító 50,54 százalékos részvételi arány megerősítette, hogy "egyetlen erő sem képes visszafordítani az urnáktól való távolmaradást (...) miközben Olaszország komolyabb és minőségibb politikai kínálatra vár".

A Beppe Grillo humorista alapította M5S az utcákon tiltakozó polgári elégedetlenségi mozgalomból "polgári" párttá alakult át. Az M5S győztes polgármestereinek életkora átlagosan 39 év: diplomások, házasságban élnek, több gyermekesek - vázolta a párt arculatát a Corriere, hangsúlyozva, hogy az M5S esetleges miniszterelnök-jelöltje a 29 éves Luigi Di Maio, a római képviselőház alelnöke. A napilap hozzátette, hogy az M5S számára az olasz városok vezetése "a valósággal való szembesülés igazi pillanata": a közvélemény elvárása ugyanis velük szemben minden korábbinál magasabb.

Huszonhárom évig tartó balközép kormányzás után Torino is az M5S kezére került: a 66 éves Piero Fassino PD-politikust, aki az utóbbi öt évben vezette a várost, a 32 éves Chiara Appendino váltotta le. Fassino a La Repubblica oldalain arra szólította fel Matteo Renzit, hogy adja át a PD főtitkári székét, amelyet több mint két és fél éve a miniszterelnöki tisztséggel együtt tölt be.

A jobbközép Il Giornale elemzése szerint az euroszkeptikus M5S szavazói a "negyvenévesen koravén" Matteo Renzi által képviselt "régi európai politikára" mondtak nemet. Miközben Nagy Britanniában a Brexit eredményét várják, Itáliában a választók igent mondtak a "Renxit"-re, vagyis Renzi távozására - vélte a lap.

Az olasz sajtó egyöntetűen hangsúlyozza, hogy a Matteo Renzi szorgalmazta és tavaly hatályba lépett új olasz választási törvénnyel (Italicum) egy esetleges előre hozott parlamenti választáson az M5S könnyűszerrel kormánytöbbséget szerezhet szövetségesek nélkül is. A törvényt eredetileg Matteo Renzi a PD-re szabta, nem számolva azzal, hogy a politikai erőviszonyok gyorsan megváltozhatnak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 652 515 megtekintés

Videó: 48 855 427 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7015585

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh