Ali Ashraf Nouri, az Iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú tisztje, a Khorasan napilapnak nyilatkozva vasárnap elmondta, hogy az iráni kormány a Perzsa-öböl bejárataként funkcionáló Hormuzi-szoros lezárása mellett dönt, amennyiben az ország olajkivitelét korlátozzák vagy megakadályozzák. Habibollah Sayyari, az iráni hadsereg dandártábornoka, szintén vasárnap úgy nyilatkozott, hogy Irán nagyon könnyen meg tudja oldani a szoros teljes lezárását.

A fenyegetés Irán válasza az Európai Uniónak az iráni olajexport ellen a hónap végével bevezetni tervezett embargójára, ami az iráni atomprogram megállítását hivatott elérni.

Brüsszeli diplomáciai források szerint az uniós tagállamok elvi egyetértésre jutottak a múlt hét során abban, hogy a továbbiakban nem vesznek kőolajat Irántól, ha Teherán nem működik együtt atomprogramja ügyében a nemzetközi közösséggel (értsd: a hatalmi elittel). Az embargóról valószínűleg az EU külügyminiszterek január 30-i ülésén születik végső döntés. Az intézkedés pontos tartalma és bevezetésének időpontja még további egyeztetés tárgya.

Nouri nyilatkozatára reagálva Leon Panetta, amerikai védelmi miniszter a CBS televíziós csatornának nyilatkozva elmondta, hogy amennyiben Irán lezárja a szorost az Egyesült Államok hadserege válaszolni fog.

„Egyértelművé tettük, hogy az Egyesült Államok nem fogja tolerálni a Hormuzi-szoros lezárását,” mondta Panetta a CBS-nek. „Ez egy másik vörös vonal számunkra és egy ilyen lépésre reagálni fogunk.”

Martin Dempsey tábornok, vezérkari főnök szerint Irán rendelkezik a szoros lezárásához szükséges eszközökkel és feltételekkel. „Nem néznénk tétlenül egy ilyen lépést és újra megnyitnánk a szorost,” mondta.

Panetta Irán atomprogramjáról és nukleáris fegyver előállítási terveiről is beszélt. „Izraelnek és az Egyesült Államoknak közösek az érdekei ebben a helyzetben,” mondta. „Az együttműködés a legjobb megközelítés a két ország számára.”

Forrás: idokjelei.hu

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4333711

Jelenleg az oldalon

12
Online