A Fukushima névre beugrik valami? Az atomerőmű, amiről két hónapja annyit beszéltek, és amiről szinte semmit sem hallunk mostanában, mert ugyebár, ha nincs hír, akkor minden rendben. Nem igaz? Sajnos nem.

A ma már államilag finanszírozott TEPCO-tól érkező legfrissebb információk szerint „a fukushimai erőmű 1-es számú reaktorának fűtőelemeit nem borítja víz, ami jelentősen hátráltatja a helyreállítási munkálatokat és a válság megoldását. A vízszint jelenleg 1 méter a fűtőelemek körül, nyilatkozta Junichi Matsumoto, a Tepco ügyvezető igazgatója egy tokiói sajtótájékoztatón. A leolvadt fűtőelemek a hermetikus egység padlójára estek, a hűtés azonban így is folyik. A cégnek fogalma sincs arról, hogy a fűtőelemek mióta vannak szabadon, mondta Matsumoto.”

Úgy tűnik, egyre több ember fogadja szkepticizmussal a Fukushimából érkező a híreket: „A válság kezdetétől fogva mondtam, hogy a vízzel való körbezárás nem fog működni,” nyilatkozta Tadashi Narabayashi, a Hokkaido Egyetem atomfizika professzora. „A Tepconak egy vízhűtő rendszert kellene kiépítenie, méghozzá minél gyorsabban. Egy ideje már csak körbe-körbe járnak, alig látni előrelépést. Mostanra talán rájöttek, hogy ezt kell tenniük.”

A legjobb rész pedig: „Nem valószínű, hogy a helyzet romlott volna attól, hogy kiderült a fűtőelemek szabadon, azaz nem víz alatt vannak, mivel valószínűleg a katasztrófa kezdete óta így vannak,” mondta Narabayashi. Ami lefordítva annyit jelent, hogy a válság eleje óta súlyos a helyzet, és a Tepco és a japán kormány nem mondott igazat. A sugárzás erőssége pedig nem csökkent az idő előrehaladtával.

Japán bejelentette, hogy a 4-es reaktor épülete dől és a szakemberek teljes erejükkel dolgoznak a szerkezet megerősítését célzó terveken, hogy a teljes összeomlást megelőzzék. Ennek hiányában a kiégett nukleáris fűtőelemek az omlás következményeként szétszóródnának a erőmű területén.

A légi felvételekből és a web kamerák anyagából nyilvánvalóan látszik, hogy a 4-es reaktorépületből szinte csak a váz maradt meg.

Az 1-es számú reaktorépületbe hosszú idő után a napokban tudtak először bemenni a munkások. A sugárzás mértéke olyan erős, hogy az éves megengedett mennyiséget 10 perc alatt kapja meg egy ember.

Néhány napja kiderült, hogy egy az evakuációs zónán kívül eső város csatornarendszerébe sugárszennyezett üledék jutott be.

Forrás: idokjelei.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 864 784 megtekintés

Videó: 49 917 321 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7140348

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh