Az amerikai védelmi miniszter szerint Oroszország a fennálló világrend aláásására törekszik, és "nukleáris fegyvercsörtetéssel" próbálja megfélemlíteni a Nyugatot.

Ashton Carter, aki az Oxfordi Egyetem hallgatóinak tartott előadást szerdán, kijelentette: a hidegháború vége óta együtt elért haladás ellenére Oroszország az elmúlt néhány évben megsértette Ukrajna és Grúzia területi integritását, és "nem professzionális" magatartást tanúsít a világ válságövezeteiben és a kibertérben. Carter szerint mindez arra vall, hogy Oroszország egyértelműen a nemzetközi rend kikezdésére törekszik, és ebben "rossz irányú ambíciók, felesleges félelmek vezérlik".

Az Egyesült Államok nem akar hidegháborút Oroszországgal, "nem beszélve a forró háborúról". "Nem akarunk Oroszországban ellenséget sem látni, de megvédjük szövetségeseinket, a nemzetközi rendet, szembeszállunk a kollektív biztonságunk ellen irányuló kísérletekkel, és nem nézzük tétlenül azt sem, ha valaki bele akar avatkozni demokratikus folyamatainkba" - fogalmazott az amerikai védelmi miniszter.

Oroszország szíriai szerepéről szólva Carter kijelentette, hogy az Aszad-rezsim támogatásával Moszkva még veszélyesebbé tette a szíriai helyzetet, és tevékenysége meghosszabbította, "még inkább elvadította" a konfliktust. A védelmi miniszter idézte Barack Obama amerikai elnök minapi kijelentését, amely szerint mindez hozzájárult ahhoz, hogy "rések támadtak" az Egyesült Államok és Oroszország közötti bizalomban.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 467 megtekintés

Videó: 48 300 757 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920777

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh